2023. március 30. - Zalán
EUR : 385.03
USD : 356.11
Időjárás ikon

Letartóztatták a kis Greta-t Németországban

Greta Thunberget őrizetbe vette a német rendőrség egy Észak-Rajna-Vesztfália tartományban tartott keddi tüntetésen. A rendőrség azt közölte, hogy a 20 éves svéd "klímaaktivista" egy olyan csoport tagja volt, akik a Garzweiler 2 külszíni lignitbánya szélénél ültek – írja a BBC.

„Greta Thunberg egy aktivistákból álló csoport tagja volt, akik a bánya széle felé siettek. Őt azonban ezután megállítottuk, és ezzel a csoporttal együtt kivittük a közvetlen veszélyzónából, hogy megállapítsuk a személyazonosságukat. (…) Nincs ok arra, hogy napokig fogva tartsák őket. Lehet, hogy csak órákig tart, vagy azonnal elmehetnek” – mondta az aacheni rendőrség szóvivője a Reutersnek, hozzátéve, hogy az egyik aktivista beugrott a bánya aknájába.

A Garzweiler 2 bánya kilenc kilométerre található Lützerath falutól, ahol múlt héten klímaaktivisták ezrei tiltakoztak az ellen, hogy a közeli lignitbánya bővítése miatt lebontsák az évek óta lakatlan települést. A múlt heti demonstráción Thunberg is részt vett. A falut végül hat nap után hagyták el a legtovább kitartó aktivisták.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató