2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Zelenszkij felesége Davosban: az ukrajnai háború szorosan összefonódik más globális kérdésekkel

Olena Zelenszka, Ukrajna first ladyje, Zelenszkij felesége a Világgazdasági Fórum 2023-as éves találkozóján kedden tartott beszédében arra szólította fel a világ vezetőit és az üzleti élet vezetőit, hogy használják ki befolyásukat Ukrajna támogatására.

"Azért érkeztem a davosi fórumra, mert legbelül hisszük, hogy nincs olyan globális probléma, amelyet az emberiség ne tudna megoldani"

- mondta Zelenszka a svájci Davosban megrendezett csúcstalálkozón.

Zelenszka felszólította a világot, hogy mindenekelőtt ismerje el az Ukrajnában zajló emberi szenvedést.

"Szeretném hangsúlyozni, hogy ezek a pontok nem pusztán politikaiak" - jelentette ki. "Mindegyiknek kézzelfogható emberi dimenziója van. Ez a dimenzió az intenzív osztályon síróké, ahol az orvosok a sérült gyermek életéért próbálnak küzdeni. Egy fiúé, akinek a családját a megszállók lelőtték, amikor megpróbálták evakuálni. Ez a dimenziója azoknak a gazdáknak, akik félnek visszamenni a földjeikre, mert a megszállók aknákat szórtak szét a mezőn".

"Folyamatosan azt próbálom közvetíteni, hogy Ukrajnában nincs olyan hely, amely teljesen biztonságos lenne" - tette hozzá Zelenszka. "Nem lehet egy napot sem pihenni a háborútól. Ukrajnában most mindenkinek minden nap kockáztatnia kell az életét. Oroszország számára semmi sincs tiltott helyen".

Zelenszka sürgette a résztvevőket, hogy ismerjék fel, hogy az ukrajnai háború összefonódik a különböző más globális válságokkal, köztük az éghajlati válsággal, valamint a globális energia- és élelmiszer-instabilitással.

"Hogyan fogják elérni a klímasemlegességet, ha még egész városok felgyújtását sem állították le Ukrajnában?"

- tette fel a kérdést.

Zelenska emellett hangsúlyozta az orosz agresszióval szembeni egységes front szükségességét, és azt mondta a világ vezetőinek, hogy "az egység visszahozza a békét".

"Ha az emberek összefognak" - mondta.

"Hisszük, hogy a világ egyesülni fog a békében".

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató