2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Bulgária titokban lőszerrel és gázolajjal látta el Ukrajnát

Welt: Bulgária Szófia hivatalos álláspontjával ellentétben ellátta Ukrajnát lőszerrel és gázolajjal.

Bulgária Kirill Petkov korábbi miniszterelnök kezdeményezésére tavaly tavasszal tömegesen kezdett lőszert és gázolajat szállítani Ukrajnának - jelentette szerdán a Welt című német lap.

Bulgária eddig az egyetlen olyan uniós tagállamnak számított, amely Magyarország mellett nem szállítottfegyvereket és lőszert Ukrajnának. Tavaly április végén Petkov akkori miniszterelnök egy kijevi látogatás után csak annyit jelentett be, hogy az ország hajlandó részt venni az elromlott haditechnikai eszközök javításában.

"Bulgária ismert arról, hogy ellenzi az Ukrajnának történő fegyverszállításokat" - írja a lap.

A Welt szerint azonban Szófia "a döntő hónapokban" aktívan támogatta Kijevet lőszerrel és gázolajjal, és ebben közvetlenül részt vett Petkov akkori miniszterelnök és Asen Vaszilev pénzügyminiszter is.

A lőszerek, amelyek gyártását Bulgária felgyorsította, nem közvetlenül érkeztek Ukrajnába, hogy elkerüljék a közvetlen szállítással kapcsolatos vádakat, ezért London és Washington fizette őket. Egy alkalommal lőszert szállító repülőgépek Lengyelországban, szálltak le az ukrán határhoz közeli Rzeszow repülőterén.

"Időnként Bulgária az ukrán fegyveres erők szükségleteinek egyharmadát fedezte ... De ez még nem minden: Bulgária diszkréten gázolajat is exportált Ukrajnába, így fedezve a tankok és járművek szükségletének akár 40 százalékát is... április és augusztus között" - írta a lap, amely beszélt a volt bolgár politikai vezetéssel.

Az újság szerint ez az információ különösen pikáns annak fényében, hogy Bulgária abban az időben csak Oroszországból kapott olajból állított elő üzemanyagot, a gázolajat az akkori Lukoil tulajdonában és üzemeltetésében lévő Burgasz Petrolkémiai Kombinátban állították elő.

A Bulgária által nyújtott katonai segítséget Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter a Welt megkeresésére megerősítette. Petkov és Vasziljev maguk sem tagadták ezt az információt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató