2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Finn miniszterelnök Davosban: nem állunk le, akár 15 évig is támogatjuk Ukrajnát

Remélhetőleg a Nyugat megtanulta a leckét, miként bánjon Oroszországgal – jelentette ki a NATO-tagjelölt Finnország kormányfője a kedden Davosban megkezdődött Világgazdasági Fórumon.

Sanna Marin Fareed Zakaria amerikai újságírónak nyilatkozva azt fejtegette, hogy amennyiben Ukrajna NATO-tag lenne, most nem lenne háború. Mint mondta, ez az oka annak is, hogy Finnország és Svédország tavaly felvételét kérte az észak-atlanti szövetségbe.

Azért akarunk NATO-tagok lenni, mert soha többé nem akarunk háborút Finnországban. Egyszer már háborúban álltunk Oroszországgal”

– mondta a finn kormányfő.

Beszélt arról is, hogy amennyiben Oroszország győzelmet aratna Ukrajnában, az azt mutatná, hogy egy másik ország megtámadása természeti erőforrások megszerzésével vagy területi nyereséggel jár.

Hangsúlyozta, hogy

a nyugati demokráciáknak azt az üzenetet kell küldeniük Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy amíg szükséges, öt, tíz, akár tizenöt évig is támogatni fogják Ukrajnát,

és nem fognak leállni ezzel. Hozzátette, hogy az ukránokon múlik, mikor állnak készen tárgyalásokra egy békemegállapodás érdekében.

Sanna Marin szerint érdemes felidézni a 2014-es eseményeket is, amikor Oroszország megtámadta és elcsatolta a Krím félszigetet Ukrajnától. Úgy vélekedett, hogy amennyiben az EU akkor sokkal keményebben lép fel, sokkal szigorúbb szankciókkal, eltérően alakult volna a történelem menete.

 

(MTI) 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató