2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Fordulat: Már támogatja Ukrajna NATO-tagságát Henry Kissinger

A davosi Világgazdasági Fórumon szólalt fel Henry Kissinger. A nemzetközi diplomácia 99 éves doyenje, a reálpolitika híres képviselője videóüzenetében arról beszélt: most már megfelelő célnak találja Ukrajna NATO-tagságát.



Emlékeztetett: a háború előtt ő ellenezte az ukrán NATO-tagságot, mert attól tartott, hogy olyan folyamatokat indítana el, amiket aztán most a valóságban láthatunk.

És mivel a valós folyamatok ideáig jutottak,

Kissinger szerint már nincs értelme Ukrajna semlegességének ideájáról beszélni.

Henry Kissinger, aki Richard Nixon volt amerikai elnök külügyminisztere volt még a hetvenes években, a minap a brit konzervatív Spectator magazinban közölt esszét arról, hogy az ukrajnai konfliktus párhuzamba állítható 1914 eseményeivel, amikor a nagyhatalmak konfliktusai világháborúvá álltak össze.

Esszéjében Kissinger tűzszünetet javasolt, melyben az orosz erők visszavonulnának a tavaly februári invázió előtti területeikre, vagyis a Krímre és a kelet-ukrajnai területekre, amiket 2014-ben annektáltak, és ebből a pozícióból kezdődhetnének a tárgyalások.

Davosban elhangzott beszédében az amerikai külpolitikai guru azt is hangsúlyozta

fontos elkerülni, hogy az ukrajnai háború egy konkrétan Oroszország elleni háborúvá váljon,és meg kell adni a lehetőséget Oroszország számára, hogy újra csatlakozzon a nemzetközi világrendhez.


Kissinger azt is leszögezte: kritikus jelentőségű, hogy elkerüljék az instabilitást a hatalmas területű atomhatalomban.

Úgy látja: egy diplomáciai folyamat segíthetné Oroszországot abban, hogy újraértékelje történelmi pozícióját, melyben Oroszország egyrészt az európai kultúrához vonzódott, miközben félt is attól, hogy Európa dominálja őt.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató