2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A katari külügyminiszter szerint nem szabad belerángatni az országát az EP korrupciós botrányába

Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni katari külügyminiszter szerint országát nem szabad belerángatni az Európai Parlamentet érintő vesztegetési ügybe, mivel a vizsgálatok még folyamatban vannak – írja az MTI.


Az évtizedek óta legnagyobb nyilvánosságra került európai parlamenti korrupciós botrányban a gyanú szerint Katar és Marokkó EP-képviselőket, parlamenti asszisztenseket, valamint civil szervezeteket vesztegetett meg az Európai Parlament döntéseinek befolyásolása érdekében.

A katari külügyminiszter azt követően nyilatkozott az amerikai CNBC televíziónak, hogy az EP-t érintő korrupciós botrány egyik kulcsfigurája, Pier Antonio Panzeri bevallotta, hogy aktívan részt vett korrupciós ügyekben Katarral és Marokkóval kapcsolatban. Panzeri elismerte, hogy bűnszervezetet vezetett, őt megvesztegették, és ő is lefizetett másokat.

Panzerit december 9-én tartóztatták le Brüsszelben, mások mellett Eva Kailival, az Európai Parlament azóta leváltott alelnökével együtt, korrupció miatt. A vesztegetési botrányról és annak politikai visszhangjairól ebben a cikkben írtunk részletesen.

Száni a CNBC-nek azt mondta:

„Ez a probléma egy európai intézmény problémája Európában. Jobb lenne, ha a saját intézményükkel foglalkoznának, és megtennék a szükséges lépéseket, és addig is nem rángatnák bele országunkat egy ilyen ügybe.”

Hozzátette, meg kell várni, amíg lezárul a nyomozás, de Katar teljesen biztos abban, hogy a feltételezések alaptalanok.

A miniszter kijelentette, csalódott amiatt, hogy az Európai Parlament a múlt hónapban felfüggesztett minden jogalkotási munkát Katarral kapcsolatban, és elítélte a katari tisztségviselők kizárását az Európai Parlamentből.

A külügyminiszter szerint eddig folyamatos volt az együttműködés az Európai Unióval és intézményeivel számos kérdésben, köztük geopolitikai, valamint energetikai ügyekben is, a fentebb említett döntések ugyanakkor befolyásolni fogják az eddigi kapcsolatokat. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Katar nem fogja átpolitizálni az energiaszállításokat. „Soha nem hagytunk ki egyetlen szállítmányt sem, sohasem használtuk az energiahordozóinkat fegyverként, hogy más országokat fenyegessünk” – fogalmazott.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató