2023. február 06. - Dóra, Dorottya
EUR : 384.95
USD : 352.2
Időjárás ikon-9°

Elloptak egy vármegyetáblát, a rendőrség már körözi

Alig néhány hete cserélte le a feliratokat (vagy magukat a táblákat) a Magyar Közút Zrt. a vármegyehatárokon, máris több esetben megrongálták azokat – de olyan is akadt, amit elloptak –, vette észre a táblakörözést a Pénzcentrum.

A lap a rendőrség oldalán, az „egyéb egyedi azonosítóval nem rendelkező dolgokkal kapcsolatos körözések” menüpontban talált rá a körözött Vas vármegyei táblára, amire fémtárgyként (ötvöstárgy stb.) hivatkoznak, a körözést pedig a sárvári rendőrség adta ki, úgyhogy az illetékesség miatt valószínűleg a környékről tűnhetett el.

Ennyire messzire nem mentek a rongálásban Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében: ott a megyehatáron, egy-egy táblán fújták le a „vár” szócskát, visszaállítva így a táblát a 2023. január elseje előtti állapotba, megyére.

 
„Az észlelést követően az egri mérnökség útellenőre mindkét tábláról eltávolította a fekete festékszerű anyagot, így a vármegye táblák cseréjére nincs szükség. Ilyen esetben feljelentést teszünk, ismert elkövető esetében a büntetés mértékét a rendőrség határozza meg” – mondta a Boon.hu-nak Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője.

Janasóczki Attila rendőr alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, különbséget kell tenni a vármegye illetékességi határát jelző táblák, valamint a közlekedési jelzőtáblák rongálása és lopása között. Utóbbi súlyosabb, hiszen „az elkövető zavart kelthet vele a közlekedésben, ami balesethez is vezethet”. A vármegyetábla megrongálása ennél enyhébb kategóriába esik. „Ha a rongálás mértéke meghaladja az 50 ezer forintos kárt, akkor ez bűncselekménynek minősül. Ellenkező esetben szabálysértésről beszélünk, különösen, ha könnyen helyreállítható az 50 ezer forintot nem meghaladó kár. Az ilyen típusú táblák helyreállításáért és cseréjéért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felel” – mondta a lapnak.
 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató