2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Németország holnaptól akár hadviselő féllé válhat

Portálunk korábban már beszámolt róla, hogy Németország nem fogja megengedni, hogy szövetségesei német gyártmányú harckocsikat szállítsanak Ukrajnának – segítve az Oroszország elleni védekezést –, amíg az Egyesült Államok nem egyezik bele, hogy amerikai gyártmányú harckocsik kerüljenek a frontra.

Nem kellett sokat várni arra, hogy a német fegyverszállítást sürgetni kezdjék.

A zöldek és a liberálisok is sürgetik Scholz kancellárt, hogy mondjon végre igent Leopard harckocsik Ukrajnába szállítására.

Hírek szerint pénteken, a nyugati országok ramsteini tanácskozásán várható erről német bejelentés – erről tájékoztatott csütörtökön az Euronews.

„Az egész világ arra vár, hogy Németország – Amerikával vagy nélküle – most már tényleg zöld utat adjon” a Leopard harckocsik Ukrajnába szállításának

– jelentette ki véleményét Wolfgang Ischinger biztonságpolitikai szakértő arról, hogy a davosi világgazdasági fórumon megütközést keltett Olaf Scholz szerinte semmitmondónak tartott beszéde Ukrajna katonai megsegítéséről.

A koalíción belül nem egyértelmű a fegyverszállítás támogatottsága

A lap arról is tájékoztatott, hogy az ellenzéki kereszténydemokraták (CDU) mellett a szociáldemokraták (SPD) két koalíciós partnere, a Zöldek, valamint a Liberálisok (FDP) is határozottan sürgetik a lépést, míg az SPD-ben nem alakult ki határozott álláspont a kérdés kapcsán.

Ezzel együtt a koalíció egyelőre megakadályozta a Bundestagban, hogy a törvényhozás a CDU javaslatára vitázzon, majd szavazzon a Leopard 1 és 2 Ukrajnába szállításáról. Közben Guy Verhofstadt is kinyilvánította a véleményét a témáról. A balliberális belga EP-képviselő szerint „ezúttal nem Lengyelország, hanem Németország a bajkeverő”.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató