2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Zelenszkij: Azért nem tárgyalunk Oroszországgal, mert Putyin már meghalt

Az ukrán elnök szerint addig nincs értelme a béketárgyalásoknak, amíg nem lehet tudni, kik az igazi döntéshozók Oroszországban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a béketárgyalások lehetőségéről kérdezték, mikor bejelentkezett a davosi Világgazdasági Fórumra. Az ukrán elnök szerint az a probléma, hogy egyáltalán nem lehet tudni, ki hozza a döntéseket Oroszországban - írja a The Kyiv Independent.

"Nem teljesen értem, kivel és miről kellene beszélni. Nem vagyok benne biztos, hogy az a személy, aki néha felbukkan zöld háttér előtt, tényleg Oroszország elnöke lenne"

- mondta. Sokak szerint Putyin ugyanis a valóságban nem megy emberek közé, és zöld háttér előtt veszik fel azokat a videókat, amelyeken valamilyen rendezvényen látható.

"Nem tudom, hogy tényleg őt látjuk-e, abban sem vagyok biztos, hogy még egyáltalán életben van-e, vagy hogy ő hozza-e a döntéseket. Vagy kik azok az emberek, akik döntéseket hoznak? Nem értem, hogy lehet egyik nap megígérni valamit, másnap pedig megtámadni egy országot. Nem tudom, pontosan kivel van dolgunk, hogy ki az, akivel lefolytathatnánk a béketárgyalásokat"

- mondta. Szerinte először Oroszországnak kellene kerítenie valakit, aki képes döntéseket hozni, és azután lehet továbblépni - írja az UNILAD.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy még ha lennének is béketárgyalások, azok sem jelentetnének békét, ezt mindkét oldalnak el kell ismernie.

Megerősítette, hogy Ukrajna célja a Krím felszabadítása is, ami már 2014 óta van orosz megszállás alatt. A résztvevő országoktól még több fegyvert kért, és elmondta, hogy az ukrán légvédelmet erősíteni kell, még mielőtt Oroszország újabb dróntámadást indítana.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató