2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Pankotai Lili pert indít a volt iskolája ellen, úgy érzi megalázták

„Számomra ez nem egy személyes háború, de elfogadhatatlan dolgok történtek velem” – szögezte le.

Pankotai Lili, egy október 23-i tüntetésen több tízezer ember előtt elmondott, trágárságokkal tűzdelt beszédével került a közbeszéd középpontjába. A pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumból novemberben jött el, mert szerinte pszichológiai hadviselést folytattak ellene. Most már Budapesten tanul, az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban (AKG), azt mondja, itt megtapasztalta, hogyan kellene működnie egy iskolának.

A TASZ-szal közösen most pert indít a volt iskolája ellen, amiért a véleménynyilvánítása miatt megalázták. A középiskolás lány a Telexnek leszögezte, hogy nem személyes bosszúról van szó, inkább példát akar mutatni mindenkinek.

„Azért döntöttem el, hogy nem zárom le az ügyet, mert szerintem ma Magyarországon a határainkat kitolták, és 

hozzászoktattak minket a most működő rendszerhez. 

Ideje lenne már szépen lassan elkezdeni visszatolni ezeket a határokat. Számomra ez nem egy személyes háború, de elfogadhatatlan dolgok történtek velem” – fogalmazott Pankotai Lili.

 

Szemle az ukrán propagandalap (telex) interjúból: 

 

Azt mondtad, ez nem egy személyes bosszú, akkor miről szól neked ez a per?

P. L.: Én ezt figyelemfelhívásnak szánom, hogy a többi iskola, vezetőség, tankerület észrevegye, nem mindent engedhetnek meg maguknak, és a tetteiknek következményük van. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az én generációmnak már nagyon nem pálya, ami folyik a közoktatásban. Még mindig megmaradt a poroszos rendszer a kommunizmusból, csak ami régen egy körmös volt, az ma egy osztály előtti megalázás.

A fenntartót vagy az iskolát perlitek be?

Z. J.: Az iskolát pereljük be úgy, hogy esetleg a fenntartót is be lehessen vonni majd. Tulajdonképpen az iskola volt az, ahol Lilit ezek az atrocitások érték, tehát az iskola sértette meg a jogait, de nyilván próbálunk rámutatni arra is, hogy egy iskola nagyon sokszor egy fenntartótól függ.

Mi lesz a per tárgya?

Z. J.: Hogy megsértették Lili személyiségi jogait. Őt egy valahol kifejtett véleménye miatt olyan bánásmód érte az iskolában, ami azokat nem érte, akik nem mondták el a véleményüket. A véleménynyilvánítást nem torolhatja meg az iskola.

Mire számítotok, mi a célja a pernek?

Z. J.: Én arra számítok, hogy megnyerjük ezt a pert. És arra is, hogy komolyan veszik a diákok véleménynyilvánítási jogát az iskolában. Azt remélem, hogy ez a per egy precedens lehet a többi intézménynek is. Egymilliószor hallottam életemben, hogy az iskolában nem lehet politizálni, ami nem így van. Egyszerűen valamit kezdenie kell az iskolának azzal, hogy egy diák aktív, van politikai véleménye, erre nem reagálhat úgy, hogy retorziókat alkalmaz vele szemben. A véleményszabadság, és akár a politikai vélemény kifejtése alapjog, és azt nem korlátozhatja egy iskola.

És Lili, te mivel lennél elégedett, azon kívül, hogy megnyeritek a pert?

P. L.: Nekem sokkal fontosabb lenne, és nagyobb eredménynek érezném, hogy ha a Nagy Lajos, vagy az ország többi iskolája is végiggondolná, jó-e, amit csinálnak, és a diákok érdekeit helyezik-e előtérbe. Én nagyon szeretném, ha erre nem úgy reagálnának, hogy akkor most belemegyünk egy harcba, és győzzön a jobb. Inkább gondolkodásra szeretném késztetni az összes iskola vezetőségét. És a diákok figyelmét fel szeretném hívni arra, hogy nem szabad mindent hagyni. Elfogadtuk a NAT-ot, elfogadtuk a péntek nyolcadik órát, elfogadtuk azt a mérhetetlen nagy elbutítást, ami jelenleg történik. Elfogadtuk, hogy ha véleményünk van, retorzió ér, ezért már nem is mondjuk el a véleményünket. Az én kiállásom egy példa akar lenni.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató