2024. június 21. - Alajos, Leila
EUR : 395.57
USD : 368.31
Időjárás ikon32°22°

Titkos találkozón vett részt Zelenszkij, erőteljes ellentámadásra készülnek

William J. Burns, a CIA igazgatója titokban az ukrán fővárosba utazott az előző hétvégén, hogy tájékoztassa Volodimir Zelenszkijt, mire lehet számítani Oroszországtól az elkövetkező hetekben, illetve hónapokban.- írja az Index.

William Burns látogatása a háború egyik fontos pontján történt, hiszen az orosz erők nagyszabású támadást indítottak Bahmutért, amely mindkét részről rengeteg áldozatot követel, valamint arra kényszeríti Ukrajnát, hogy mérlegelje erőforrásait. Az ukránok mindeközben komoly ellentámadást fontolgatnak.

A republikánusok sikere mindent megváltoztathat
Amint az a Washington Post összefoglalójából kiderül, Burns és Zelenszkij találkozójának legfontosabb témáját az képezte, hogy Ukrajna meddig számíthat az Egyesült Államok és a Nyugat segítségére, miután a republikánusok többséget szereztek a képviselőházban. Minden jel arra utal, hogy az amerikai választók egy része egyre kevésbé mutat hajlandóságot a megszállt ország segítésére. Burns hangsúlyozta a harctéren uralkodó helyzet komolyságát, emellett elismerte, hogy 

ELJÖN AZ A PILLANAT, AMIKOR EGYRE NEHEZEBB LESZ UKRAJNÁNAK TÁMOGATÁST SZEREZNIE.

Zelenszkij és segítői azzal a benyomással távoztak a múlt heti találkozóról, hogy a Biden-kormány továbbra is támogatja Kijevet, és a kongresszus által decemberben elfogadott 45 milliárd dolláros sürgősségi támogatás legalább júliusig vagy augusztusig kitart – mondták az amerikai lapnak a megbeszélést ismerő források. Zelenszkij azonban egyre kevésbé biztos abban, hogy az amerikai kongresszus egy újabb, milliárdos nagyságrendű kiegészítő segélycsomagot fogadna el, ahogyan tették azt tavaly tavasszal.

Burns köztiszteletben álló személy Zelenszkij belső köreiben, hiszen 2022 januárjában figyelmeztette az ukrán vezetést Oroszország háborús szándékáról, valamint arról is, hogy a konfliktus kezdeti szakaszában megpróbálják elfoglalni az Antonov repülőteret. Az ő segítségével tudott Ukrajna felkészülni a repülőteret ért támadásra, ami kulcsfontosságú győzelem lett volna Oroszországnak Kijev elfoglalása szempontjából. Burns szkeptikusan állt Oroszország tárgyalási szándékához, szerinte ugyanis az oroszok jelenleg még semmiképp sem gondolják komolyan, hogy békét kéne kötniük.

 

A legtöbb konfliktus tárgyalásokkal ér véget, de a mi megítélésünk szerint az oroszok nem mutatnak valódi szándékot erre

– vélekedett a CIA igazgatója.

Nem jutott dűlőre az Egyesült Államok és Németország

Nem sikerült megoldani a nyugati harckocsik Ukrajnába szállításának kérdését Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és német kollégája, Boris Pistorius csütörtöki találkozóján – számolt be a CNN az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva.

A lap szerint több magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő is elégedetlenségét fejezte ki a német kormány álláspontjával kapcsolatban, amelyen a jelek szerint nem kívánnak változtatni.

A nyugati védelmi miniszterek következő találkozóját január 20-án tartják a Ramstein légitámaszponton, Németországban, hogy megvitassák a Kijevnek nyújtandó további segítségeket, beleértve a Leopard harckocsik átadását.

 

(Index)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató