2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

„Eresszétek szabadon a Leopárdokat!” – Berlinben tüntettek azért, hogy az ukránok megkapják a német tankokat (Videó)

A Bundestag közelében zajló tüntetés azt követően kezdődött, hogy kiderült, Németország egyelőre nem ad az ukránoknak a világ legütősebbnek tartott harckocsijából.

Ismert, nem sikerült döntést hozni az Ukrajna önvédelmét támogató országok pénteki németországi miniszteri tanácskozásán arról, hogy kaphat-e az ukrán hadsereg a német kormánytól Leopard 2 típusú harckocsikat.

A Ramstein amerikai légi támaszponton 54 ország képviselőinek részvételével tartott tanácskozás levezető elnöke, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter az ülés utáni tájékoztatóján kiemelte:

Németország ettől függetlenül megbízható szövetséges. Zelenszkij azonban (legalábbis a január 20-ai nyilatkozata felől tekintve) nem igazán lehet elégedett. Az ukrán elnök ugyanis, mint arról a Mandiner úgyszintén beszámolt, meglehetősen határozott hangon intézett kérést Németország felé:

Ha van Leopard tankotok, adjátok nekünk!

A harckocsik küldéséről szóló tanácskozás eredményének ismertetése után tüntetők jelentek meg Berlinben, a Bundestag közelében, és „a Leopárdok szabadon eresztését” követelték.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató