2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Financial Times: Az autokraták elnyomják az ellenzéket és uralkodóként jelennek meg, mint Orbán és Putyin

A lap fő gazdasági elemzője nehezen értelmezhető kijelentéseket tesz a magyar kormányfőről.

A Financial Times arról ír, hogy „a populisták népszerűsége részben abból ered, hogy sokan attól félnek: lecsúsznak”. „A liberális demokrácia híveinek reakciója” csak az lehet, írják, hogy visszaszerzik a bizalmat. Hogy a globalizáció jobban működjön politikailag, ahhoz a lap fő gazdasági elemzője szerint az kell, hogy segítséget kapjanak azok az országok és emberek, amelyeket és akiket sújt a gazdasági változás.

Martin Wolf szerint a piaci kapitalizmus egy sor országban már nem képes szavatolni a jólétet, noha pontosan az jelenti a létalapját. Így kérdéses, írja, fenn tud-e maradni a rendszer, amikor feltűnt a „populista demagógia, az illiberális demokrácia, a tekintélyelvűség, Kínában pedig az intézményesített önkényuralom”.

Szerinte nagy kockázat, hogy a demagógok a népre hivatkozva tekintélyuralommal váltják fel a demokráciát. Úgy véli nem véletlen, hogy „a demagógok ennyire sikeresen kampányolnak a nosztalgiával. Könnyű a bajokat külső erőkre, főleg az idegenekre rákenni.” Ezt írja Wolf: „Az autokrácia demagóg változatának gyökere a többségi elv túlhajtása.

Az efféle politikusok elnyomják a független intézményeket és az ellenzéket, abszolút uralkodóként jelennek meg, mint Erdogan, Orbán és Putyin.”

Szerinte a populisták szemben állnak az elittel, de van köztük olyan is, aki elveti a sokszínűséget. Azt vallják, hogy egyetlen nép van, amit csakis ők képviselnek. Ebből egyenesen következik, hogy a hatalmat nekik kell gyakorolniuk.

Wolf megfejtése szerint a liberális demokrácia híveinek reakciója csak az lehet, hogy visszaszerzik a bizalmat. Hogy a globalizáció jobban működjön politikailag, ahhoz

az kell, hogy segítséget kapjanak mindazok az országok és emberek, amelyeket és akiket sújt a gazdasági változás. A növekedés fenntartása alapvető.

Szerinte az szükséges, hogy a társadalom iránti hűség fontosabb legyen a személyes érdeknél. És tiszteletben kell tartani a kisebbség véleményét. Hangsúlyozza: „jobban el kell számoltatni a kormányokat. Olyan sajtó kell, amely támogatja a jogállamot és nem ássa azt alá.”

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató