2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Hatalmas veszteségeik lehetnek a kárpátaljai katonáknak, tele van a munkácsi halottasház

A háború kitörése óta többször érkeztek hírek arról, hogy kárpátaljaiak estek el a fronton, köztük magyarok is. A legtöbb kárpátaljai magyar a munkácsi 128. hegyivadász rohamdandárban teljesít szolgálatot.

AZ EGYSÉGET GYAKRAN A LEGVÉRESEBB, LEGKEMÉNYEBB HARCOKBAN VETIK BE.

Jelzésértékű például, hogy ott voltak az élvonalban tavaly ősszel az ukránok nagy herszoni ellentámadásánál is. 

A Magyar Nemzet most arról írt, hogy a frontról hazatérő katonák földi pokolnak írják le azt, amit láttak, tapasztaltak a keleti fronton. A lap szerint

AZ EGYIK KÁRPÁTALJAI, MUNKÁCSI HALOTTASHÁZ MEGTELT HÁBORÚBAN ELESETT KATONÁKKAL. 

Hogy köztük hányan vannak magyar származásúak, arról nincs egyértelmű adat. Az azonosítás és a kiadatás nagyon lassan történik, mert a lap szerint az ukrán hatóságok nem akarják elrettenteni vagy kétségbe ejteni a kárpátaljai lakosságot a magas halálozási számokkal. Ukrajnában emellett a háborús veszteségeket érintő adatok államtitoknak is minősülnek, tehát ha valaki erről információt ad tovább, az börtönbe kerülhet.

Újabb magyar származású katona haláláról számoltak be 
A kárpátaljai 128. dandár kötelékébe tartozott Fejér Iván is, aki a háború első napjától teljesített szolgálatot az ukrán hadseregben. Az árdánházai férfi január 18-án halt bele súlyos sérüléseibe.

Ráadásul nem ő az egyetlen a dandár katonái közül, aki a napokban meghalt. Ivan Hluhanics őrmester, a dandár páncéltörő rakétaegységének parancsnoka is erre a sorsra jutott: a 48 éves mércsei férfi január 14-én hunyt el a harcok közben.

Egyes nyugati politikusok az ukránok veszteségeit illetően százezer feletti halálesetről beszélnek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató