2024. július 15. - Henrik, Roland
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°24°

Leesett a hó, megtelt Dobogókő és Normafa is

Megtelt Dobogókő, autó helyett tömegközlekedéssel induljon útnak, aki oda szeretne menni, figyelmeztet a Magyar Közút.

A hét végén végre több helyen is esett a hó, és bár az alacsonyabban fekvő térségekben nem maradt meg, a magasabb hegytetőkön igen, ezért szombaton tömegek indultak meg a népszerű kirándulóhelyek felé, hogy végre élvezhessék az évszaknak megfelelő időjárást.

Ennek köszönhetően a Budapesthez közeli Dobogókő már szombat reggel megtelt. A Magyar Közút tájékoztatása szerint

annyian indultak útnak autóval Dobogókőre, hogy a parkolóhelyek már reggel 8 órára megteltek, így sokan szabálytalanul, a forgalmat is akadályozva álltak, állnak meg az oda vezető országos utakon.

Mint írják, a térség közútjainak burkolata végig jól járható, sónedves, ugyanakkor a hőmérséklet és a várható havazás miatt a szabálytalan autósok miatt az utak járhatóságának biztosítása is veszélybe kerül, mivel a Magyar Közút munkagépei nem férnek így el a szűkebb mellékúti szakaszokon a többi jármű miatt.

Ezért a Magyar Közút azt javasolja, lehetőség szerint tömegközlekedéssel induljanak el a közkedvelt kirándulóhelyre a szánkózni vágyók. Megéri vállalni, az Időkép kamerafelvételei szerint valóban gyönyörű téli tájban gyönyörködhetnek a Dobogókőre érkezők. 
Normafa is megtelt, az intenzív havazásban érintett térségekben nem ajánlják a túrázást

Normafán is 2-3 centiméteres a hóvastagság, a Normafa Park tájékoztatása szerint több helyen jegesek az erdei utak, de munkatársaik folyamatosan dolgoznak az utak csúszásmentesítésén.

A BKK szombat délben a Facebook oldalán azt írta, Normafánál is megteltek a parkolók.

A Heves vármegyei Kékestetőre vezető két mellékutat viszont már péntek este lezárták a folyamatos fakidőlések és ágleszakadások miatt, valamint a Miskolc és Felsőtárkány közötti útszakaszon is teljes útzárat kellett bevezetni, mert ott is fakidőlések nehezítik a közlekedést.

Az erdészetek az intenzív havazásban és várható erős széllökésekben érintett térségekben nem ajánlják a fakidőlések és ágleszakadások miatt a túrázást, így a hétvégére tervezett programok kapcsán ezzel is számolnia kell a közlekedőknek – írja a Magyar Közút.

A társaság figyelmeztet, hogy mivel az országban csak kevés helyen, csak a magasabban fekvő hegyvidéki szakaszokon maradt meg a hó, így sokan ezekre a kirándulóhelyekre igyekeznek eljutni, főleg autóval. Emiatt ezekben a térségekben az időjárástól függetlenül is torlódással, hosszabb menetidővel számolhatnak az autósok és azzal, hogy a kijelölt parkolókban nem lesznek szabad helyek.Nem jár a lillafüredi kisvonat és a zugligeti libegő

A szélsőséges, csapadékos időjárás és a Bükkben kidőlt fák miatt a Lillafüredi Állami Erdei Vasút szerelvényei szombaton nem járnak – írja az MTI. A kisvasút további közlekedéséről az időjárás függvényében születik majd döntés. Az Északerdő Zrt. az utasok megértését kéri, és a jelenlegi időjárás miatt az erdőjárás veszélyeire hívja fel a figyelmet.

A zugligeti Libegő sem jár a kedvezőtlen időjárás miatt. A BKK közleménye szerint az intézkedés visszavonásig érvényes.

A kirándulóknak érdemes még utazás előtt tájékozódniuk www.utinform.hu oldalon az aktuális út- és látási viszonyokról és forgalmi helyzetről.

Arról pedig, hogy pontosan melyik hegytetőket érdemes meghódítani egy kis hó reményében, az Időkép kamerafelvételein lehet tájékozódni.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató