2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Musk elítélte az USA azon terveit, hogy Ukrajnát támogassák a Krím elleni támadásban

Elon Musk, dél-afrikai születésű milliárdos kíméletlen eszkalációnak nevezi az USA tervét, hogy támogassa Ukrajna Krím-foglalását.



Musk amerikai vállalkozó bírálta, hogy az Egyesült Államok kész támogatni Ukrajnát abban az esetben, ha az megpróbálja megtámadni a Krímet.

Így reagált a The New York Times nemrég megjelent írására, amely szerint Joe Biden amerikai elnök kormánya kezdi elismerni, hogy Ukrajnának további erőkre lehet szüksége a Krím területének megtámadásához, ami erősíti Kijev pozícióját a jövőbeli tárgyalásokon. A lap megjegyzi, hogy a Fehér Ház egészen a közelmúltig elutasította, hogy Kijevnek fegyvereket adjon a félszigeti célpontok elleni csapáshoz, de "ez a vonal most kezd felpuhulni".

"Ukrajna-párti vagyok, de a kíméletlen eszkaláció nagyon kockázatos Ukrajna és a világ számára"

- írta Musk a Twitteren.



Korábban Sabrina Singh, a Pentagon helyettes szóvivője azt mondta, hogy az USA támogatni fogja Ukrajnát, beleértve egy esetleges műveletet a Krím elfoglalására. A krími parlament vezetője, Vlagyimir Konsztantyinov a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy ha a kijevi hatóságok megpróbálnak agressziót végrehajtani a Krím ellen, akkor később ne panaszkodjanak, amikor megtorló csapást kapnak. 

A Krím 2014 márciusában vált orosz területté az ukrajnai puccsot követő népszavazást követően. A 2014-es népszavazáson a Krímben a választók 96,77 százaléka, Szevasztopolban pedig 95,6 százaléka szavazott az Oroszországhoz való csatlakozás mellett. Ukrajna még mindig úgy tekinti a Krímet, mint ideiglenesen megszállt területet, és számos nyugati ország támogatja Kijevet ebben a kérdésben. Oroszország vezetése többször is kijelentette, hogy a Krím lakói demokratikus úton, a nemzetközi joggal és az ENSZ Alapokmányával teljes összhangban szavaztak az Oroszországgal való újraegyesítés mellett. Vlagyimir Putyin elnök szerint a krími kérdés "végleg lezárult".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató