2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Der Spiegel: A német hadsereg kész átadni Ukrajnának 19 darab Leopard harckocsit

A német hadsereg kész átadni Ukrajnának 19 darabot a legrégebbi Leopard 2 harckocsikból, amelyeket gyakorlatokon használtak az ellenség szimulálására – jelentette szombaton a Spiegel című újság.
A lap szerint a német védelmi minisztérium tavaly tavasszal összeállított egy listát a Bundeswehr állományában lévő összes Leopard 2 harckocsiról, amelyek közül néhányat Kijevnek lehetne adni anélkül, hogy a német hadsereg védelmi képességei csökkenne.

“A lista szerint a Bundeswehrnek összesen 312 különböző Leopard 2 harckocsija van különböző gyártási szériákból, amelyek közül 99 májusban javítási és karbantartási munkálatok alatt állt a hadiipari műhelyekben, egyet pedig már kivontak a forgalomból” – számol be a Spiegel, amely hozzáfér a dokumentumhoz.

Így a Bundeswehr mindössze 212 működő harckocsival rendelkezik a 2A5, 2A6, 2A7 típusokból és a legmodernebb 2A7V típusból, amelyek száma 53 darab. A Spiegelnek nyilatkozó bennfentesek szerint a legrégebbi, már nem rendeltetésszerűen használt harckocsikat Ukrajnának adhatják át.

“A BUNDESWEHR 19 LEOPARD 2A5 TÍPUST ADHAT ÁT. A LISTA SZERINT JELENLEG A HADSEREG HARCI KIKÉPZŐKÖZPONTJÁBAN “ELLENSÉGES ERŐK KÉPVISELETÉRE” HASZNÁLJÁK ŐKET, AZAZ ELLENSÉGES TANKOK SZIMULÁLÁSÁRA A MANŐVEREK SORÁN. A HADSEREG JELENTÉSE SZERINT A 2A5-ÖS MODELL KÉSZEN ÁLL ARRA, HOGY ELSŐKÉNT LESELEJTEZZÉK, MIVEL AZT CSAK KIKÉPZÉSI GYAKORLATOKRA HASZNÁLJÁK “– ÍRJA A KIADVÁNY.

Szombaton a Business Insider német kiadása több minisztériumi forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Christine Lambrecht volt német védelmi miniszter egy héttel a lemondása előtt, az Ukrajnát támogató kontaktcsoport ülése előtt betiltotta a Bundeswehr Leopard harckocsik leltárát, attól tartva, hogy a szövetségesek fokozott nyomást gyakorolnak Olaf Scholz kancellárra, hogy adjon belőlük Kijevnek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató