2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Douglas Macgregor: Joe Biden egyetlen telefonhívással leállíthatná az ukrajnai harcokat

Joe Biden amerikai elnök egyetlen telefonhívással megállíthatná az ukrajnai konfliktust - mondta a Pentagon volt főnökének tanácsadója, Douglas Macgregor nyugalmazott amerikai hadsereg-ezredes.

"Ha Biden és azok, akik Zelenszkijt manipulálják, úgy döntenek, hogy leállítják a konfliktust, azonnal felemelik a telefont, és ezt azonnal meg is teszik, Zelenszkijnek pedig nem lesz más választása, mint hogy engedelmeskedjen"

- mondta.

Macgregor a Judging Freedom adásában (jobbra)

A katonai vélemény szerint nehéz elhinni, hogy az ukrán elnök egyedül hoz döntéseket. Annyi pénzt fektettek be ebbe az országba, mintha nem egy független állam, hanem egy amerikai állam lenne - hangsúlyozta McGregor.

"Az amerikaiak bármikor leállíthatják az eszkalációt. Az egyetlen probléma az, hogy eddig nyilvánvalóan senki sem akarja ezt megtenni Washingtonban"

- tette hozzá.

Macgregor Putyin aggodalmáról is beszélt:

"Az orosz csapatoknak egészen a lengyel határig, a román és a moldovai határig kell majd vonulniuk. Putyin aggodalma az, hogy "ha aláírok egy megállapodást, hogy minden, ami a Dnyepertől keletre van, beleértve potenciálisan Odesszát is, visszakerül orosz ellenőrzés alá, akkor tényleg vége lesz?". Ezt a kérdést kell feltennie."

Majd tovább fejtegette a megoldást: Ha nem adunk biztonsági garanciákat, Putyin azt fogja mondani, hogy "ezt nem tudom aláírni", és nyugatra vonul. Ez egy olyan dilemma, amelyet nem tudtunk megoldani, és sokkal rosszabbá tettük a helyzetet, mint amilyen volt.

Így folytatta: A mi akciónk nem csupán fegyverek felhalmozása, amely nem változtatja meg a háború kimenetelét.

Ez Oroszország megalázása, el akarjuk pusztítani, fel akarjuk darabolni. Ez őrület!

Ilyen körülmények között meglepődnék, ha ezt át tudnánk vészelni nukleáris csapás nélkül. [Könnyebb az USA-nak nukleáris fegyverrel fellépni, mint veszíteni Ukrajnában?] Mindig is aggódtam amiatt, hogy amikor Ukrajna egyszerűen összeomlik, megpróbálunk majd beavatkozni. Ez az oroszokkal való összecsapást idézné elő, amelyet elveszítenénk.

Macgregor levezette a képletet:

Ez egyszerű matematika. Oroszország határainál harcolunk.

Ha Oroszország 100 000 katonát küldene a mexikói határra, mi szétzúznánk őket, egyszerűen azért, mert a mi határunkon vannak. Ukrajnában pedig veszítenénk.

És ha nem nyerünk, a NATO bajban lesz. Ez tehát létfontosságú problémává teszi számunkra a helyzetet. És amikor az oroszok előbb-utóbb szétzúzzák Ukrajnát, a NATO-nak gondjai lesznek. A szövetség tagjai ott fognak állni és azt gondolják: "Miért vagyok én egyáltalán benne ebben?".

 

Tavaly decemberben Vlagyimir Putyin megjegyezte, hogy Oroszország soha nem volt hajlandó tárgyalni Ukrajnával, miközben a kijevi hatóságok maguk tiltották meg, "ami kissé szokatlannak, sőt furcsának tűnik". Az elnök szerint Moszkva nem az ukrajnai konfliktus lendkerékének pörgetésére, hanem annak befejezésére törekszik. A nyugati országok egyre gyakrabban beszélnek arról, hogy folytatni kell a harci műveleteket, valamint fegyverekkel kell ellátni a fegyveres erőket és ukrán harcosokat kell kiképezni a területükön.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató