2023. június 04. - Bulcsú
EUR : 371.06
USD : 344.4
Időjárás ikon24°13°

Folytatódik a Biden-botrány: az FBI újabb titkosított iratokat talált

A Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) emberei is házkutatást tartottak Joe Biden amerikai elnök delaware-i házában, és újabb, bizalmas minősítésű iratokat találtak, amelyeket átadtak az igazságügyi minisztériumnak – közölte szombaton Biden saját ügyvédje. A nyomozók bizonyos kéziratokat is lefoglaltak.

Az FBI-nak még nem volt engedélye a pénteki házkutatásra, Biden ennek ellenére már lehetővé tette azt.

Ettől függetlenül az intézkedésnek nagy jelentősége van, és csak növelte a helyzet kínosságát az elnök számára.Ügyvédei ugyanis egy héttel, illetve tíz nappal korábban is bizalmas dokumentumok megtalálásáról számoltak be, amelyeket az igazságügyi minisztérium emberei először az elnök egyik volt washingtoni irodájában, a Penn Biden Centerben, majd a delaware-i házában találtak.

Most pénteken is hat olyan dokumentum került elő, amely bizalmas jelzéssel van ellátva; az iratok Biden szenátorsága, illetve alelnöksége idején keletkeztek – közölte Bob Bauer ügyvéd.
Merrick Garland igazságügyi miniszter csütörtökön Robert Hur személyében független különleges ügyészt nevezett ki az ügyben indított vizsgálat lefolytatására.

Az iratok egy része az 1973-2009 közötti időszakból származik, amikor Biden szenátor volt Delaware-ben, másik részük pedig azokból az évekből, amikor Barack Obama alelnöke volt. Az ügyvéd közlése Biden kézzel írott jegyzeteit is magukkal vitték az igazságügyi minisztérium munkatársai. Az amerikai elnök maga ajánlotta fel, hogy kutassák át az otthonát, de a tizenkét órán keresztül tartó kutatás alatt nem tartózkodott a házban. Arra nem tért ki a közlemény, hogy házban pontosan hol találták meg az iratokat.

Robert Hur különleges ügyész azt vizsgálja, hogy a jelenlegi elnök és csapata megfelelően kezelték-e az Obama-adminisztráció idején keletkezett iratokat. Joe Biden álláspontja szerint az otthonában és egykori irodájában megtalált iratok utólag jelentéktelennek bizonyultak, és nem bánja, hogy a félidei választások előtt nem hozta nyilvánosságra az iratok felfedezését. Korábban azt nyilatkozta: meglepődött azon, hogy minősített iratok kerültek elő az irodából, amit még elnöksége előtt használt, egyben reméli, hogy hamarosan lezárul a vizsgálat. Mindenesetre az ügy nem jött jól politikailag Bidennek, akinek népszerűsége mostanában kezdett javulni.

A republikánusok azzal támadják az elnököt, hogy vele szemben kevésbé szigorúak a hatóságok, miközben egy hasonló ügyben nyomozás zajlik Donald Trump korábbi amerikai elnök ellen. Lényeges különbség azonban, hogy az exelnök mar-a-lagói birtokán több mint 300 minősített iratot talált az FBI a házkutatás során, és a hírek szerint ezek között szigorúan bizalmas iratok is voltak.

(Guardian)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató