2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Így lopják szét a katonák élelmezésére szánt pénzeket Ukrajnában

A védelmi minisztérium hátsó patkányai több pénzt keresnek a fegyveres erők élelmezésén a háború alatt, mint békeidőben - a legrosszabb történt, bár előre látható volt, fogalmaz a Zerkalo Nedeli, vagyis a zn.ua egy tényfeltáró anyagban,- vette észre a bennfentes.net.

Előre is elnézést kérek olvasóimtól az általam okozott fájdalomért - kezdődik a cikk. Az igazi bocsánatkérés azonban Olekszij Reznyikov védelmi minisztériumából kellene szólnia, amely a jelek szerint a nagy háború alatt fokozta a lopási kedvét. Én csak az utóvédek akcióiról beszélek, amelyek véleményem szerint az állam harcképességének aláásására irányulnak.

Az Ukrán Fegyveres Erők egyik forrásától kaptam egy megállapodást a védelmi minisztériummal a Poltava, Sumy, Kijev, Zhytomyr, Chernihiv és Cherkasy régiókban telepített katonai egységek számára a 2023-as étkeztetési szolgáltatásokról, távol a frontvonaltól. Szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy ez nem egy "nulla" szerződés, ahol egyetlen helyszínre történő szállítás valóban megdrágíthat bármilyen beszerzést.

A 13,16 milliárd UAH [ukrán hrivnya, jelenlegi árfolyamon 129 milliárd forint] (!) értékű megállapodást 2022. december 23-án, azaz néhány héttel ezelőtt írták alá (1. dokumentum).

A ZN.UA rendelkezésére áll továbbá (erre a "megőrzött" szerződésre alább még visszatérünk) egy szerződés ugyanezen régió katonáinak 2021-ben történő élelmiszer-ellátásáról (2. dokumentum). Ezért összehasonlíthatjuk a hadseregnek szánt élelmiszerek beszerzési árait mind a jelenlegi bolti árakkal, mind a háború előtti árakkal, természetesen az infláció figyelembevételével.

Összehasonlításképpen a Silpo üzletláncot választottam Kijev egyik lakónegyedében. Termelőhelyeikről csak a Poltava, Sumy, Kijev, Zhytomyr, Chernihiv és Cherkasy régiókban lévő katonai egységekig kell szállítaniuk a termékeket. A katonai termékkatalógusban több száz termék található, köztük hűtött tokhal. Ugyanakkor megértjük, hogy ebből a teljes kínálatból csak egyszerű termékeket fognak szállítani a katonáknak. Ezért fogjuk őket összehasonlítani.

A legnépszerűbb ételek árai 2-3-szorosnak bizonyultak!

Így a védelmi minisztérium 17 UAH/darab áron szerződött tojásra [167 forint], míg a kiskereskedelmi ár egy kijevi üzletben jelenleg 7 UAH/darab [69 forint].

A burgonyát kilogrammonként 22 UAH-ért rendelték [216 forint], míg a kiskereskedelmi ár a boltban 8-9 UAH [88 forint, 9 hrivnyával számolva].

A csirkecombot kilónként 120 UAH-ért [1182 forint] rendelték, míg a kiskereskedelmi ár a boltban 80 UAH [788 forint].

És a kiskereskedelmi árakkal hasonlítjuk össze [a hadsereg beszerzésének árait], amelyek már tartalmazzák a termelői nyereséget és a bolti árrést is, és eleve magasabbak, mint a nagykereskedelmi árak. Az infografikánkon (lásd az 1. ábrát) további összehasonlításokat találunk. A gondos olvasó észreveszi, hogy a szerződés nemcsak a vásárlásra, hanem az étkeztetési szolgáltatások nyújtására is kiterjed. Talán ezért drágább? Nem, ha belemerül a dokumentumba, látni fogja, hogy a szolgáltatások valóban külön kiadási tételként szerepelnek 30 millió UAH értékben, azaz a teljes szerződéses összeg 0,2%-ában, még csak nem is 2%-ban, és semmiképpen sem kétszeresében.

Az invázió előtt, 2021-ben, ugyanezen régiókban a katonák élelmiszerére vonatkozó szerződésben szereplő árak a következők voltak: tojás darabonként 3,6-3,9 UAH, burgonya 10,56 UAH, csirkecomb pedig 67 UAH kilogrammonként. Ha az inflációt is figyelembe vesszük, a különbség még mindig szembetűnő, hiszen az éves árnövekedés 26,6% volt, nem pedig 266.

A zn.ua által készített infógrafika a túlárazásokról. Baloldalt a hadsereg rendelési árai, jobboldalt a jelenlegi ukrán kiskereskedelmi ár. Középen a szorzó.

Ha figyelembe vesszük a tojás árának az év során bekövetkezett abnormális, 99%-os emelkedését, akkor idén legfeljebb 8 UAH-ba kellett volna kerülnie darabonként, nem pedig 17 UAH-ba. És ha valaki emlékszik arra, hogy egy évvel ezelőtt mennyiért vásárolt élelmiszert, akkor látnia kell, hogy a védelmi minisztériummal kötött tavalyi szerződésben az élelmiszerek piaci árától való eltérés viszonylag kicsi volt - legfeljebb 20%-os.

A jelenlegi 13 milliárd hrivnya értékű szerződést a védelmi minisztérium írta alá az Active Company LLC-vel. Ennek a cégnek a jegyzett tőkéje ezer hrivnya, és egy kijevi, tömeges regisztrációs címre van bejegyezve: Degtyarivska utca 25A, L betűjel.

2021-ben az adószolgálat törölte a cég áfa-bizonyítványát a szállítások hiánya és a bevallások benyújtásának elmulasztása miatt.
2019-ben az Active Company LLC részt vett a Nemzeti Rendőrség 12019100100003229 számú büntetőeljárásában. A vállalat állítólag hamis igazolást nyújtott be, amely nem felelt meg a valóságnak, hogy részt vehessen az Állami Büntetés-végrehajtási Szolgálat büntetés-végrehajtási intézetei és előzetes letartóztatási központjai számára marhahús szállítására kiírt pályázaton.

Egy hónappal a védelmi minisztériummal kötött szerződés aláírása előtt a Bila Zerkvából (Kijev régió) származó Valerij Melesh lett az Active Company alapítója és igazgatója. Korábban a védelmi minisztérium állami tulajdonú Bila Tserkva Military Trade vállalatának igazgatója volt.

Az Active Company első alapítója 2016-ban Tatiana Sheremet volt, aki korábban a Honvédelmi Minisztérium állami tulajdonú vállalatának, a Déli Hadműveleti Parancsnokság Kereskedelmi Osztályának, az Odesa Military Trade leányvállalatának volt az igazgatója.

Más szóval, az Active Company valószínűleg egy fedőcég, amelyet a hadsereg élelmiszer-ellátásával foglalkozó szakemberek hoztak létre.
Ez a cég már a korábbi években is kapott kisebb állami megrendeléseket, de csillaga csak most ragyogott fel, hogy a Prozorroban teljesen elrejtették a Honvédelmi Minisztérium beszerzéseivel kapcsolatos információkat.

Amint fentebb említettük, a ZN.UA rendelkezik a 2021-es szerződéssel a katonák étkeztetéséről, mivel azt annak idején közzétették. Ezt akkor nyíltan közzétették a Prozoron.

Az orosz invázió kezdetével azonban az állam úgy döntött, hogy elrejti az összes katonai beszerzésre vonatkozó információt, beleértve a korábbi években végzetteket is.

Nem volt kétséges, hogy a Honvédelmi Minisztérium már az invázió előtt is profitot termelt a katonák élelmiszerellátásából származó több milliárd dolláros bevételből. Nem csoda, hogy botrányok voltak, és a monopólium a versenytársakat kiszorította a vályúból, Olekszandr Ponomarjov, az OPFL parlamenti képviselőjének segítségével is. Az invázió előtt kiderült, hogy orosz állampolgársággal rendelkezik és az ellenségeskedések kitörésével "eltűnt" a megszállt területen, Bergyanszkban.

De mint már említettem, akkoriban a beszerzési árakat a Prozorroban tették közzé, és nem voltak olyan durván felfújtak, mint most.

És miután most a védelmi minisztérium teljesen eltitkolta a beszerzést, megengedte magának, hogy a piaci árnál 2-3-szor drágább élelmiszert rendeljen. És nem egy vagy két milliárddal, hanem 13 milliárd hrivnyával.

Azt is meg kell jegyezni, hogy az Active Companyval kötött decemberi megállapodást a minisztérium nevében Bohdan Hmelnyickij írta alá. Ez ugyanaz a közbeszerzési igazgató, akit nyáron a hadsereg lőszerellátása során elkövetett sikkasztás ügyében kerestek meg.

Miután márciusban megkezdődött az invázió, Hmelnyickij szerződést kötött golyóálló mellények szállítására egy török céggel, amelynek egy bahreini cégtől kellett volna megkapnia azokat.

A védelmi minisztérium 580 000 dollárt fizetett előre, de semmit sem kapott.
A Hmelnyickij házkutatását követően pedig a minisztérium közölte, hogy nem merült fel gyanú ellene, így továbbra is aláírhatott szerződéseket.

A ZN.UA birtokába került egy dokumentum a Miniszteri Kabinet egyik forrásától, amely úgy néz ki, mint egy jelentés az SBI vizsgálatáról, amely a hadsereg számára a túlárazott és nem megfelelő minőségű csizmák beszerzését vizsgálta, amelyben Hmelnyickij úr is kulcsfigura, valamint egy dokumentum a védelmi minisztériumban az ellátási kérdésekkel foglalkozó munkamegbeszélésről, amelyet Julija Szvyrydenko első miniszterelnök-helyettes kezdeményezett. Ezeket a 2022. augusztusi eseményeket több független forrás, köztük az SBI is megerősítette számunkra. Nyilvánvalóan nem akadályozták meg a további visszaéléseket a Védelmi Minisztériumban.

Összefoglalva: az invázió kezdete óta a védelmi minisztérium szabad kezet kapott arra, hogy a hadsereg számára élelmiszer- és ruházati beszerzéseket végezzen, amelyek nem átláthatóak. Ennek eredményeként sokszor túl magas áron vásárolnak. Ugyanakkor a védelmi minisztérium még a Verhovna Rada előtt is megengedi magának, hogy eltitkolja az információkat, és nem hajlandó tájékoztatást adni a golyóálló mellények és a téli ruházat beszerzési árairól.

Megkérdőjelezhető döntés, hogy ezt egy katonai konfrontáció közepette hozzák nyilvánosságra. Természetesen, ha a Honvédelmi Minisztérium válaszolni kíván hivatalos megkeresésünkre, akkor a szöveget kiegészítjük álláspontjával. Eddig azonban nem kaptunk választ egyetlen kérdésünkre sem, hogy a minisztérium hogyan elemzi az aláírt szerződésekben szereplő árakat, mi indokolja az ilyen felárakat, és mit tekint a minisztérium elfogadható árrésnek egy beszállító számára.

Szeretnénk emlékeztetni olvasóinkat, hogy Jurij Jehanurov védelmi minisztert egyszer már elbocsátották a ZN.UA-ban leírt hasonló túlárazási történet miatt. Azonban 2009-et írtunk, és nem volt háború, sem helyi, sem nagy háború. Az pedig, hogy mind a Védelmi Minisztérium, mind a Bankova Street jelenleg a "két napig zajongani, majd megnyugodni" médiatrendre hagyatkozik, nem kevésbé felháborító, mint a hadsereg pénzének elszipkázása.

Mindez úgy történik, hogy a miniszter, aki állandóan a nemzet megmentőjeként szerepel az adásban, teljes büntetlenséget élvez. A miniszter úgy véli, hogy a Mavic drónok, amelyek a legnépszerűbbek az ukrán katonák körében, teljesen "használhatatlanok". Az önkéntesek azonban százával szállítják őket, hogy hadseregünknek legyen szeme a frontvonalon. És ezt Jurij Kaszjanov a ZN.UA számára írt cikkében több mint ésszerűen megerősíti.

Rendben, a lakosság segíthet a kormánynak az árszabályozásban, ha szükséges.

Az Elnöki Hivatalnak csak a védelmi minisztérium által vásárolt áruk egységnyi árára vonatkozó adatokat kell visszaküldenie a Prozorroban való közzététel céljából. Nem a raktárak címeit. Csak a krumpli, a golyóálló mellény és a csizma árát. Segítünk az utóvédnek visszatérni a normális kerékvágásba - fogalmaz a portál.

 

(Bennfentes)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató