2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Feloldották az ellenzéki kampány külföldi finanszírozásáról szóló jelentés titkosítását

Megjelent a hivatalos dokumentum arról, mi áll a 2022-es választások pártfinanszírozásairól szóló jelentésben.

A jelentést eredetileg 2052-ig titkosították, de a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté kezdeményezésére feloldották azt.



A most napvilágot látott dokumentum megerősíti azokat az állításokat, melyek a novemberben, a Nemzetbiztonsági Bizottságot vezető jobbikos Sas Zoltán kérésére nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésben is szerepeltek.

A most közzétett jelentés szerint

az Action For Democracy (AfD) nevű szervezet nyolc alkalommal, összesen 1 848 603 106 forint támogatást utalt ki a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM, Márki-Zay Péter vezette civil mozgalom) számlájára. Az MMM 2022. március-július között ebből 1,4 milliárd forintot utalt a Datadatnak, mellyel kommunikációs kampány- és rendezvényszervezés, kommunikációs tanácsadás, adatbázis-építés, illetve közösségi média alapú kampányszervezés ellátása tárgyában kötött szerződést.


Ezen kívül az AfD-től 148 millió forintot kapott a Datadathoz tartozó Dat-Adat Professional Kft., 1 milliárd forint került az Oraculum 2020. Kft-hez (az Ezalenyeg.hu nevű ellenzéki propagandalap kiadója), a Gemius Hungary Adatfeldolgozó és Kutató Kft. pedig 3,5 millió forintot kapott.


Az eddig feltárt információk szerint az

AfD több mint 3 milliárd forint (az utalás napján számított árfolyamokkal 3 014 643 717 forint) összegű támogatást juttatott a magyarországi civil szervezetnek, illetve az említett vállalkozásnak.


Az ellenzéki összefogás külföldi kampánytámogatásának ügyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pedig pénzmosás és sikkasztás gyanúja miatt folytat nyomozást.

A jelentés kitér arra, hogy tervszerű folyamatra utal, hogy amint az AfD 2022. február 24-én megkezdte működését és deklarálta céljait, az első utalást már 2022. március 1-jén teljesítették az Oraculum 2020 Kft. számára (aznap összesen 684 672 dollár összegben). A cég a pénzből 324 millió forintot utalt át a Dat-Adat Professional Kft. részére, amely így a már említett közvetett és közvetlen támogatásokkal együtt összesen 483,7 millió forintban részesült.

Jelenleg a Nemzeti Információs Központ vizsgálja, hogy az érintett magyar "civil" szervezet és cégek mire használták fel a külföldről kapott támogatást.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató