2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Eltörölne egy keresztény ünnepnapot Dánia a fegyverkezés érdekében

Az országban több száz éve változatlanul ünnepelték a keresztény ünnepet – egészen mostanáig.

Dánia azt tervezi, hogy a NATO felé tett pénzügyi kötelezettségeit három évvel korábban teljesíti, ennek érdekében pedig parlamenti törvényjavaslatot nyújtott be az államkassza feltöltésére, mégpedig egy évszázados keresztény ünnep eltörlésével. Az EUobserver azt írja: a dán állam ettől évenkénti 430 millió eurós pluszt fog jelenteni a költségvetésben. A munkaügyi miniszter, Ane Halsboe-Jørgensen szerint ez a lépés segít abban, hogy Dánia megvédje magát Putyinnal szemben. 

Keresztény történelem

Dániában 11 munkaszüneti nap van, az intézkedésnek a portál szerint a Store Bededag, azaz a nagy imanap fog áldozatul esni, amely a húsvét utáni negyedik vasárnapot megelőző péntekre esik minden évben. Ez Dániában több száz éve, 1686 óta munkaszüneti nap, így a döntés éles kritikákat váltott ki, elsősorban a vallási közösségekben

A portál szerint akár egy hónapon belül is elfogadhatják az új törvényjavaslatot, de egyelőre még csak konzultálnak a lakossággal a javaslatról, köztük szakszervezetekkel és a dán evangélikus egyházzal is .

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató