2023. február 09. - Abigél, Alex
EUR : 392.7
USD : 366.63
Időjárás ikon-1°

Hollandiában is Koránt égettek - reagáltak a törökök

Svédország után ezúttal Hollandiában égetett Koránt egy szélsőjobboldali szervezet.

A hétvégi eseményekről ebben a cikkünkben írtunk.

A török külügyminisztérium kedden bekérette Hollandia ankarai nagykövetét, mert múlt vasárnap Hágában a Pegida nevű szélsőjobboldali szervezet hollandiai vezetője, Edwin Wagensveld széttépte, meggyújtotta és megtaposta a muszlimok szent könyvének, a Koránnak egy példányát – jelentette a TGRT Haber török hírtelevízió.

A külügyi tárca közleményt adott ki az ügyben, amelyben a leghatározottabban elítélte az aljas támadást. Mint írták: az, hogy ez a szent értékeinket sértő eset Svédországot követően ezúttal Hollandiában is megtörténik, 

egyértelműen bizonyítja, hogy az iszlamofóbia, a diszkrimináció és az idegenellenesség Európában már nem ismer határokat.

Törökország azt várja a holland hatóságoktól, hogy folytassák le a szükséges eljárást az elkövetővel szemben, és hozzanak konkrét intézkedéseket a hasonló esetek elkerülésére – tették hozzá.

Múlt szombaton a stockholmi török nagykövetség közelében tartott tüntetésen egy iszlamofób párt vezetője égette el a Korán egy példányát. Erre az esetre reagálva Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn kijelentette: nyilvánvaló, hogy Svédország nem várhatja el Törökország támogatását a NATO-csatlakozást illetően.

Az arab világot felzaklatta a hétvégi incidens:

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató