2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Két napon át senki nem fog tudni tankolni Olaszországban

Ki kellene írniuk az országos átlagárat az olasz benzinkutasoknak, kétnapos sztrájkba kezdenek felháborodásukban.

Hacsak nem születik rendkívüli megállapodás, kedden este Olaszországban sztrájkba lépnek a benzinkutak, így 48 órán keresztül senki nem fog tudni tankolni. A sztrájk az önkiszolgáló kutakat is érinti, így a normál hálózatban kedd este 19 órától január 26-án 19 óráig, míg az autópályák mellett kedd este 22 órától január 26-án 22 óráig zárva lesznek a kutak.

A sztrájkot már január elején jelentették be, miután a kormány nem hátrált ki néhány újonnan bevezetendő szabály mögül Hevesen kritizálták a kutak üzemeltetői például azt a rendelkezést, miszerint az átláthatóságra hivatkozva ezentúl

a kutakon a saját áraik mellett kötelező lesz kiírni az országos átlagárat is.

Ennek elmulasztása akár 6 ezer eurós (2,4 millió forint) bírságot vonhat maga után. Az intézkedések között szerepel az is, hogy az autópályák melletti töltőállomásokon maximálnák az üzemanyagok árát.

A kutak tulajdonosai felháborodtak az intézkedéseken, mondván a kormány rájuk akarja kenni az árak emelését, bűnbakká tenné őket. Olaszországban januárban nőttek az üzemanyagárak, miután Meloniék kivezették azt a jövedéki adó csökkentését, amit még 2022 tavaszán vezettek be Mario Draghi alatt. Ez literenként 18 centet (mintegy 70 forintot) jelentett. Az emelést nem nézték jó szemmel az autósok, a kormány emiatt átfogó vizsgálatokba kezdett a kutaknál, amelyek tulajdonosai viszont úgy érzik, a kormány velük vitetné el a balhét.

Meloni hétfőn azt mondta, hogy nem hátrál meg, kormányának nem áll szándékában visszalépni az üzemanyagárak jobb átláthatóságát célzó rendelettől. „A kormány intézkedésének célja a becsületes benzinkutasok munkájának elismerése, a spekulánsok kiszűrése. Nem lépünk vissza, ez egy jó intézkedés, az átlagár közzététele észszerű döntés” – mondta az olasz kormányfő.
 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató