2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Dúró Dóra nyílt levele Csányinak: ne tiltsák ki nemzeti szimbólumunkat a labdarúgó-válogatott meccseiről!

Tisztelt Csányi Sándor Elnök Úr!

Megdöbbenve szereztem tudomást arról az elfogadhatatlan döntésről, miszerint az MLSZ nem engedélyezi a történelmi Magyarországot ábrázoló molinók bevitelét a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzéseire. Teszi mindezt úgy, hogy ezzel kapcsolatban még csak nem is érkezett jelzés semmilyen nemzetközi szervezettől, tehát saját hatáskörben, öncenzúrával élve döntött így az MLSZ.



A döntés több szempontból is problematikus. Egyrészt ez a szimbólum a nemzeti összetartozás kifejezése, a válogatottunk meccseinek mondhatni állandó kelléke. Másrészt egyetlen államban sem minősül tiltott jelképnek, az elszakított magyaroknak és a magyarországiak jelentős részének viszont kiemelkedő jelentőséggel bír. Megtaláljuk számos otthonban, térképeken, naptárakon, képeken, autókon látjuk nap mint nap, és a sálakon, molinókon, pólókon, pulóvereken is, ha mérkőzésekre látogatunk. Ez tehát egy legális magyar jelkép, amelynek betiltása elfogadhatatlan túlkapás.

Az eljárás is megdöbbentő, hiszen az MLSZ kommunikációs osztálya azzal indokolja a döntést, miszerint "az UEFA és a FIFA ellenőre értelmezheti úgy, hogy ezek a jelképek politikai üzenetet hordoznak, provokatív szándékkal." Tehát ilyen jelzés eddig nem érkezett, de mivel a jövőben esetleg véletlenül így értelmezhetik, mi már most mondjunk le erről a jelképünkről?

Az UEFA és a FIFA szemmel láthatóan megtűri a politikai üzeneteket, legyen szó szivárványos zászlóról vagy térdelésről. Mi pedig a számunkra sokat jelentő szimbólumról önként mondjunk le? Ez nem más, mint megalkuvás, gyávaság, önfeladás, behódolás, árulás.

A Magyar Labdarúgó Szövetségnek még abban az esetben is ki kellene állnia a Nagy-Magyarországot ábrázoló jelképünk mellett, ha azt valóban kifogás tárgyává tennék a nemzetközi szövetségek - egyébként jogtalanul. Mindezen érvek mentén elvárható, hogy az MLSZ haladéktalanul vizsgálja felül és változtassa meg a döntését, és ne korlátozza a magyarok véleménynyilvánítását!

Üdvözlettel:

Dúró Dóra

az Országgyűlés alelnöke
Mi Hazánk Mozgalom

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató