2024. július 15. - Henrik, Roland
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°24°

Dúró Dóra nyílt levele Csányinak: ne tiltsák ki nemzeti szimbólumunkat a labdarúgó-válogatott meccseiről!

Tisztelt Csányi Sándor Elnök Úr!

Megdöbbenve szereztem tudomást arról az elfogadhatatlan döntésről, miszerint az MLSZ nem engedélyezi a történelmi Magyarországot ábrázoló molinók bevitelét a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzéseire. Teszi mindezt úgy, hogy ezzel kapcsolatban még csak nem is érkezett jelzés semmilyen nemzetközi szervezettől, tehát saját hatáskörben, öncenzúrával élve döntött így az MLSZ.A döntés több szempontból is problematikus. Egyrészt ez a szimbólum a nemzeti összetartozás kifejezése, a válogatottunk meccseinek mondhatni állandó kelléke. Másrészt egyetlen államban sem minősül tiltott jelképnek, az elszakított magyaroknak és a magyarországiak jelentős részének viszont kiemelkedő jelentőséggel bír. Megtaláljuk számos otthonban, térképeken, naptárakon, képeken, autókon látjuk nap mint nap, és a sálakon, molinókon, pólókon, pulóvereken is, ha mérkőzésekre látogatunk. Ez tehát egy legális magyar jelkép, amelynek betiltása elfogadhatatlan túlkapás.

Az eljárás is megdöbbentő, hiszen az MLSZ kommunikációs osztálya azzal indokolja a döntést, miszerint "az UEFA és a FIFA ellenőre értelmezheti úgy, hogy ezek a jelképek politikai üzenetet hordoznak, provokatív szándékkal." Tehát ilyen jelzés eddig nem érkezett, de mivel a jövőben esetleg véletlenül így értelmezhetik, mi már most mondjunk le erről a jelképünkről?

Az UEFA és a FIFA szemmel láthatóan megtűri a politikai üzeneteket, legyen szó szivárványos zászlóról vagy térdelésről. Mi pedig a számunkra sokat jelentő szimbólumról önként mondjunk le? Ez nem más, mint megalkuvás, gyávaság, önfeladás, behódolás, árulás.

A Magyar Labdarúgó Szövetségnek még abban az esetben is ki kellene állnia a Nagy-Magyarországot ábrázoló jelképünk mellett, ha azt valóban kifogás tárgyává tennék a nemzetközi szövetségek - egyébként jogtalanul. Mindezen érvek mentén elvárható, hogy az MLSZ haladéktalanul vizsgálja felül és változtassa meg a döntését, és ne korlátozza a magyarok véleménynyilvánítását!

Üdvözlettel:

Dúró Dóra

az Országgyűlés alelnöke
Mi Hazánk Mozgalom

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató