2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Fordulat az Erasmus-ügyben: öt perc alatt csatát nyertünk Brüsszelben

Kedvező hírekről számolt be Navracsics Tibor Brüsszelben, miután az Erasmus- és a Horizont-források ügyében tárgyalt szerda délután Marya Gabriel és Johannes Hahn uniós biztosokkal. A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter szerint két nem túl bonyolult jogszabály-módosítással mindkét aktát lezárhatjuk már márciusban,- írja az Index.

A találkozó első öt percében nyilvánvalóvá vált, hogy zökkenőmentes az együttműködés, nincs tehát akadálya annak sem az Erasmus+, sem pedig a Horizont Európa program esetében, hogy továbbra is részt vehessenek az alapítványi fenntartású egyetemek hallgatói, illetve kutatói – értékelt Navracsics Tibor brüsszeli door step sajtótájékoztatóján, miután Marya Gabriel és Johannes Hahn uniós biztosokkal tárgyalt. 

Mint ismert az előbbihez az innováció, a kutatás, a kultúra, az oktatás és az ifjúság területe tartozik az Európai Bizottságon belül, vagyis szakpolitikai szinten az övé az Erasmus és a Horizont ügye, portfóliója alapján pedig az előző ciklusban, 2014 és 2019 között uniós biztos Navracsics utódjának tekinthető. A magyar miniszter másik tárgyalópartnere, a költségvetés és igazgatás felett diszponáló Hahn pedig úgy került ezúttal a képbe, hogy az ő asztala az ezzel párhuzamosan zajló jogállamisági feltételességi eljárás.

Navracsics Tibor arról számolt be az egyeztetést követően: annak a 180 ezer magyar diáknak, aki alapítványi fenntartású felsőoktatási intézménybe jár, nem kell semmitől sem tartania, ezt a mostani megbeszélés egyértelművé tette. A magyar miniszter arra kérte Gabriel és Hahn biztosokat, és rajtuk keresztül az Európai Bizottságot: világos és egyértelmű kommunikációval erősítsék a bizalmat a magyar egyetemistákban az uniós intézményrendszer felé.  

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató