2023. június 06. - Cintia, Norbert
EUR : 369.42
USD : 345.38
Időjárás ikon18°15°

A svéd kormányfő még mindig lát esélyt a NATO-csatlakozásra

Továbbra is lát esélyt Svédország NATO-csatlakozására a svéd miniszterelnök, aki a kormánya és Ankara között a csatlakozással kapcsolatosan zajló viták közepette adott interjút a TT svéd hírügynökségnek.

Ulf Kristersson szerint Erdogan „sosem azt mondta, hogy bezárult minden ajtó”, az ügyben Ankarára a NATO-tagországok nagy része is nyomást gyakorolhat, de „a török fél döntését csakis Törökország hozhatja meg”.

Bár a kormányfő nem említette a csatlakozás várható időpontját, szerinte nagyon rossz lenne a svéd nemzetbiztonságra nézve, „ha a szükségesnél hosszabb időt venne igénybe”. Szerinte minden a feszültségek elsimításán múlik, és bármikor kész találkozni Erdogannal.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter viszont azt mondta, most nem látja értelmét török-svéd-finn háromoldalú találkozónak, mert Ankara „konkrét lépéseket” vár Stockholmtól. Részletekre nem tért ki.

Erdogan a hét elején azt mondta, Svédország nem számíthat Ankara támogatására a csatlakozással kapcsolatban, miután Törökország stockholmi nagykövetségének épülete előtt szombaton egy dán aktivista, Rasmus Paludan vezetésével elégették az iszlám vallás szent könyvét, a Koránt.

Svédország és Finnországgal Oroszország Ukrajna elleni agressziója után kérte a felvételét a transzatlanti katonai-politikai szövetségbe. A felvételüket mind a 30 NATO-tagállamnak el kell fogadnia.

A török kormány a svéd és finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának feltételeként többek között terroristának nyilvánított emberek, többnyire kurdok kiadását követeli.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató