2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa “háborút vív Oroszország ellen”, és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és sok szerencsét kívánt Berlinnek, mint a második világháborúban.



Horvátországnak “semmiképpen sem szabad segítenie” Ukrajnát katonailag – mondta Milanovic Split kikötővárosában tett látogatása során. “Azt akarják, hogy belépjünk a háborúba?”

Az ukrajnai konfliktust Washington és Moszkva közötti konfliktusként jellemezve emlékeztette az újságírókat, hogy bírálták, amiért csupán a kijevi védelmi miniszter szavait ismételte, miszerint a jelenlegi konfliktus a NATO és Oroszország közötti “proxy-háború”.

“Most a német külügyminiszter azt mondja, hogy egységesnek kell lennünk, mert – idézem – háborúban állunk Oroszországgal. Ezt nem tudtam” – mondta Milanovic. ”

LEHET, HOGY NÉMETORSZÁG HÁBORÚBAN ÁLL OROSZORSZÁGGAL, DE AKKOR SOK SZERENCSÉT, TALÁN EZÚTTAL JOBBAN ALAKUL, MINT 70 ÉVVEL EZELŐTT”.

A horvát elnök értetlenül állította, hogy ilyen kijelentést nem Olaf Scholz kancellártól, hanem a német Zöldek vezetőjétől hallott, amely szerinte korábban egy az USA és a Szovjetunió ellen egyaránt fellépő pacifista párt volt.

“Ha háborúban állunk Oroszországgal, akkor nézzük meg, mit kell tennünk. De nem fogjuk kikérni Németország véleményét” – tette hozzá Milanovic.

“HAGYJUK, HOGY KITALÁLJÁK, KI OTT A TÉNYLEGES KANCELLÁR. RÉGÓTA VAGYOK A POLITIKÁBAN, ÉS AZ ORSZÁGUNK SOK MINDENEN MENT MÁR KERESZTÜL, DE ILYEN ŐRÜLTSÉGET MÉG NEM LÁTTAM”.

Ami a harckocsikat illeti, “orosz vagy amerikai, ugyanúgy égnek” – mondta Milanovic, megjegyezve, hogy az Ukrajnának szánt páncélosszállítmányok – amelyeket az Egyesült Államok és Németország jelentett be a héten – csak meghosszabbítják a harcokat,

“Azok a tankok éghetnek, vagy elérhetik a Krímet, de Horvátországnak semmi köze nem lesz hozzá” – hangsúlyozta. A szociáldemokrata elnök gyakran került összetűzésbe a parlamenti többséggel Horvátország Ukrajna-politikája miatt. Éppen a múlt hónapban Milanovic ellenezte Zágráb részvételét az ukrán csapatok kiképzését célzó uniós programban, mondván, hogy az ellentétes Horvátország alkotmányával.

Hacsak az Egyesült Államok és Oroszország nem folytat valamilyen tárgyalást, a világ “lassan a harmadik világháborúba csúszik” – tette hozzá Milanovic. “Egyesek szerint ez már elkezdődött, de nekem fenntartásaim vannak”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató