2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Orbán Viktor: Ha fegyvert küldesz, mondhatsz, amit akarsz, benne vagy a háborúban

Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorának volt a vendége péntek reggel.

A műsorvezető megemlítette, hogy Olaf Scholz engedélyezte a Leopard 2 tankokat, valamint, hogy Ukrajna vadászrepülőket is kért ezután. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor megemlítette, hogy a németek eleinte azt nyilatkozták, hogy csak sisakokat hajlandóak küldeni, életek kioltására alkalmas eszközöket nem. Hozzátette,

jól látszik, ha az ember nem veti meg a sarkát, belesodródik a háborúba.


A baloldal elmondta, hogy mit akar, és már nyakig állnánk a háborúban, mint a németek – szögezte le.

Megemlítette, hogy a tavalyi választáson az emberek világosan választottak háború és béke között.

Ha valaki Magyarországon be akarna lépni a háborúba, akkor szembe menne a népakarattal

– fejtette ki Orbán Viktor.

Mint mondta, az, hogy ki áll háborúban a másikkal, az nem nyilatkozatok kérdése. Leszögezte: egyértelmű, hogy

egy ország felfegyverzése és költségvetésének segítése egyértelműen azt jelenti, hogy egy állam benne van a háborúban.


Ütnek, vernek, rúgnak, harapnak

A kormányfő jellemezte Magyarország mostani helyzetét azzal kapcsolatban, hogy meddig lehet ellenállni a háborúba való bevonódással szemben: ütnek, vernek, rúgnak, harapnak. Mint mondta, a külföldről finanszírozott baloldal a háború pártján áll.

Mára százezres lehet az emberéletben esett kár,


az elemi emberi érzék is azt követeli, hogy mindent tegyünk meg a tűzszünet érdekében – tette hozzá.

A nemzeti konzultációról

Orbán Viktor röviden megemlítette a nemzeti konzultációt is az interjú folyamán. Mint mondta, amikor 2010-ben térdre esett az ország, akkor világos volt, hogy a Gyurcsány-kormány meg fog bukni, de kulcskérdés volt, hogy a válságkezelés során a többség maradjon a kabinet mögött. Megemlítette, hogy akkor még az új alaptörvényt is ki kellett dolgozni.

Ekkor dolgozták ki a nemzeti konzultációt.

A demokrácia élő formájává vált

– említette meg Orbán Viktor.

Hozzátette, direkt írásban tették fel a kérdéseket, s a legfontosabb kérdésekről szóltak a nemzeti konzultációk, ráadásul többször is milliós részvétellel.

A miniszterelnök megköszönte, hogy 1,4 millióan küldték vissza a legutóbbi konzultációt. 

Hatalmas veszteségek, szankciók

A szankciók miatt a német gazdaság 175 milliárd eurónyi veszteséget szenved majd el 2023-ban – ismertette Orbán Viktor. Megjegyezte, majdnem akkora veszteséget okoznak a szankciók hazánknak,

mint amennyi személyi-jövedelem adót fizetnek az emberek egy év alatt. 


Ott ahol nem érint húsbavágó magyar érdeket, ott nem akadályozzuk meg az uniós szankciókat, az olaj, a gáz és a nukleáris energia kérdéséven pedig vétózni fog Magyarország – szögezte le.

A miniszterelnök elmondta, hogy Nyugat-Európában nincsen tere az emberek hangjának, mert a háborúellenes hangokat elnyomják. Fontos különbség, hogy míg itthon többszólamú a média,

addig Nyugaton ez nem így van.


A háborúról nyugaton a jobboldali és a baloldali lapokban ugyanazt lehet olvasni. Megjegyezte, nemcsak dollárbaloldal, hanem dollármédia is van, úgy tűnik.

Mint mondta, olyan álláspontot képvisel a baloldal, ami rossz Magyarországnak, mégpedig azért, mert fizetik őket. Bízik benne, hogy vizsgálat után kiderül majd, hogy kik is adtak valójában pénzt, viszont az egész egy nagyon komoly ügy, amikor pedig a vizsgálatnak vége lesz, akkor védelmi rendszereket kell kiépíteni, hogy megvédjük magunkat a külföldről fizetett politikusokkal szemben.

Az inflációról: közellenség

Orbán Viktor az interjú végén beszélt az inflációról is. Mint mondta, ma ez uralja a közgondolkodást s az egyetlen feladat, hogy az inflációt letörjük. Leszögezte,

az infláció közellenség.


Elmondta, hogy az inflációs láz ellen már beadta a kormány a gyógyszert a gazdaságnak, s úgy számol, hogy márciustól már csökkeni fog az infláció, és decemberben már újra egyjegyű lesz. Leszögezte, olyan szankciókat nem engedünk át, ami növelné az inflációt.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató