2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Oroszország: Az annektált ukrajnai régiók átállnak a moszkvai időszámításra

Az Orosz Föderáció Ipari és Kereskedelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a négy annektált ukrajnai régióban hivatalosan is átállnak a moszkvai időszámításra – írja az orosz állami hírügynökség, a Taszsz.



„Az orosz jogszabályok lépésről lépésre történő szinkronizálása a négy új régió felvétele után folytatódik. A közeljövőben a DPR (Donyecki Népköztársaság), LPR (Luhanszki Népköztársaság), Zaporizzsje és Herszon régiók a moszkvai időzóna szerint fognak működni” – írták. Ezeknek a területeknek egy jelentős részét nem ellenőrzik, vagy soha nem is ellenőrizték az orosz erők, az tehát, hogy a régiók „hivatalosan” átállnak a moszkvai időszámításra, nem jelenti azt, hogy azok a területek, amelyek ukrán ellenőrzés alatt állnak, átállnának.

A vonatkozó törvényjavaslatot már be is nyújtották az orosz parlamenthez.

Korábban mind a négy régióban a kijevi idő (GMT+2) volt a hivatalos, ami egy órával kevesebb, mint a moszkvai (GMT+3). Az annektált régiókban nem hivatalosan már eddig is a moszkvai időszámítást használták az Oroszország által kinevezett tisztviselők.

A négy ukrajnai régióban az oroszok tavaly szeptember végén tartottak népszavazást az Oroszországhoz csatlakozásról. A szakadár Luhanszki és Donyecki Népköztársaság, valamint a megszállt Zaporizzsja és Herszon megye Oroszországhoz csatolásáról szóló alkotmányos törvényeket Putyin tavaly október elején írta alá.

A csatlakozási „népszavazásokat”, valamint a területek annektálását a külföldi államok közül csak Észak-Korea tekinti legitimnek. A nemzetközi hatalmak előre jelezték, hogy nem ismerik el az Ukrajnához tartozó területek „népszavazásokat” követő elcsatolását, az ENSZ szerint ez összeegyeztethetetlen a nemzetközi joggal.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató