2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Szijjártó: "feljelenteni minket a Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlók miatt, ez a történelmi ismeretek teljes hiányára vall”

“Amit Nagy-Magyarországként írunk le, az egy történelmi tény. Az nem revizionizmus, nem a szomszédaink fenyegetése, nem nacionalizmus”

- közölte Szijjártó Péter az ATV kérdésére, miután az MLSZ nem engedélyezi a molinókon, zászlókon a stadionokban  a válogatott meccseken ezt. A FARE-t “önkéntes munkásőrszervezetnek” nevezte. 

Van ez a FARE nevű szervezet, ez gyakorlatilag egy “önkéntes munkásőrök szervezete. Egy olyan szervezet, amelynek tagjai azért élnek, hogy feljelenthessenek. Feljelenthessenek embereket teljesen agyament módon”

- ezzel kezdte a válaszát Szijjártó Péter a kérdésünkre, hogy kommentálja, hogy az UEFA tiltó határozata nyomán az MLSZ nem engedélyezi a Nagy-Magyarország megjelenítést a magyar válogatott mérkőzésein molinókon, zászlókon. Csányi Sándor pedig a Nemzeti Sport online-on azt közölte, nem hiszi, hogy jó hazafi, aki a zártkapus büntetést kockáztatja ezzel.

Szijjártó Péter a FARE-ról még azt mondta: “ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlenegy futballmeccset sem, sosem azért mennek ki egy stadionba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, hogy mit lehet feljelenteni”. 

A külgazdasági és külügyminiszter azt is hangsúlyozta, hogy a FARE-szervezet tagjainak jól láthatóan fogalmuk sincs a történelemről. 

“Tehát feljelenteni minket azért, mert az úgynevezett Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlók jelentek meg egy stadionban, ez a történelmi ismeretek teljes hiányára vall”

- jelentette ki.

Mert mint mondta, “amit itt Nagy-Magyarországként írunk le, az egy történelmi tény. Az nem revizionizmus, nem a szomszédaink fenyegetése, nem nacionalizmus, az egy történelmi tény” - erősítette meg, hozzátéve: valamikor így nézett ki Magyarország, “valamikor volt ekkora Magyarország”.

“Nekem van két általános iskolás fiam, mind a kettő utánpótlás-labdarúgó. A nagyobbik már felsős és ők tanulnak történelmet. És ha jól láttam múltkor, a történelematlaszukban már vannak olyan képek - ahogy a történelem alakult Magyarországon területén, volt olyan időszak - amikor ekkora volt Magyarország” - mondta a külgazdasági és külügyminiszter, úgy folytatva:

“Most majd a következő mérkőzésén a Dunakeszi Városi Sportegyesületnek a FARE-ellenőr kitépeti majd minden gyerek történelematlaszából ezt a képet?!“

- vetette fel a miniszter, 

nonszensznek nevezve, “amit ez a szervezet művel”.

A sajtótájékoztatón Szijjártó Péter azt mondta, hogy jól ismeri az UEFA elnökét, “kiváló ember”, szlovén. Úgy fogalmazott: nagyon reméli, hogy “megszabadítja az UEFA-t is meg az európai futballt is ettől a munkásőr-szervezettől”, “mert ezek csak bajt okoztak meg bajokat is fognak okozni”. Jól látszik ugyanis, hogy “fogalmuk sincsen a világról, halvány lila segédfogalmuk sincs a magyar történelemről” - hangoztatta, majd a “lila” nélkül ismételte meg mindezt. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató