2023. június 02. - Anita, Kármen
EUR : 370.55
USD : 346.73
Időjárás ikon27°16°

Morawiecki haláltáborok építésével vádolta meg Putyint

"Ukrajna szilárd támogatása hatékony módja annak, hogy a történelem ne ismételje meg önmagát teljesen".

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken – a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából – azzal vádolta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy az ukrajnai háború részeként “új táborokat” épít Európában.  

„A náci német Auschwitz-Birkenau haláltábor felszabadításának évfordulóján ne felejtsük el, hogy Putyin új táborokat épít keleten” – írta Morawiecki a Facebookon, további részleteket nem közölve.  

„A szolidaritás és Ukrajna szilárd támogatása hatékony módja annak, hogy a történelem ne ismételje meg önmagát teljesen” – tette hozzá a lengyel miniszterelnök.

Ezzel összefüggésben az AFP ügynökség emlékeztetett arra, hogy tavaly októberben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta Oroszországot, hogy “koncentrációs tábort” hoz létre a megszállt kelet-ukrajnai Olenivka városában, ahol fogságban tartja az ukránokat.  

Január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján a második világháború idején a holokauszt több millió zsidó áldozatának szenvedésére emlékezünk. A kiválasztott dátum szimbolikusan kapcsolódik az auschwitz-birkenaui koncentrációs és megsemmisítő tábor 1945-ös felszabadításához.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató