2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Egy csapat "tinédzser" tartja rettegésben a Heves vármegyei falut

A 350 fős Monosbélen tavaly 500 körözést adott ki a rendőrség. Ennek az oka a faluban található intézet, pontosabban az abban nevelkedő kamaszok, akik szinte rettegésben tartják a falut – írja a Bikk. 

A probléma már akkora méreteket öltött, hogy néhány hete testületi ülést is összehívtak, pár napja pedig közmeghallgatás volt a hivatalban, ahol az emberek elmondhatták, milyen problémákat okoznak a fiatalok. ,,Nemrégen több fiatal megvert két gyereket Egerben, úgy tudjuk, néhányan közülük mónosbéliek voltak" – meséli Betti, a falu boltosa, aki szerint több idős ember este már inkább nem is teszi ki a lábát az utcára. 

Elmondása szerint az intézetben élő fiatalok többesével járják az utcákat, szétszórják a szemetet a kukákból, zaklatják a járókelőket, pénzt és cigarettát követelnek a szembejövőktől, égő csikkeket nyomnak a kutyák orrába és mindent megrongálnak, amit csak meglátnak. Ez azonban nem volt mindig így, régebben jó volt a viszony az intézettel – tette hozzá Betti, aki szerint a probléma akkor kezdődött, amikor új vezetőséget kapott az intézet. 

 ,,Az itt lakó gyerekek megjárták az élet rögös útját" – kelt a fiatalok védelmére Varga Sándorné polgármester, aki szerint a pandémia idején távolodott el egymástól a falu és az intézet vezetése. 

A település azt szeretné, hogy rend legyen és fegyelem. A gyermekotthon idén új vezetőt kapott, akivel már megkezdtük az egyeztetéseket, tiszta lappal indulunk. Türelmi időt adtunk egymásnak, ez alatt ki kell derülnie, hogy tudunk-e a továbbiakban egymás mellett élni

– tette hozzá.

A fiatalok közül többen javítóba vagy börtönbe kerülnek a csoportosan elkövetett rablások miatt, ám ez sem állítja meg őket. Mivel nem egy javítóintézetben élnek, ezért ha a rendőrök elkapják és beviszik őket, utána szinte azonnal kisétálnak a kapun – mesélték a helyiek. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató