2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Árnyék Klára: A DK nélkül nulla esély van a kormányváltásra

Minden ellenzéki vezető tisztában van azzal, hogy a DK nélkül nulla esély van a kormányváltásra - picsogja Dobrev Klára az ATV-nek.

„De ha ön egyrészt azt mondja, hogy az Orbán-kormány képtelen hazahozni ezeket a pénzeket, másrészt azt, hogy ezek a pénzek nem vesztek el Magyarország számára, akkor abból az következik, hogy egy belátható időn belüli kormányváltással számol. Nem merész ez nem egészen egy évvel a kiütéses Fidesz-győzelem után?
Politikus vagyok és nem jós. Az a feladatom, hogy minél hamarabb visszavezessem Magyarországot a sikeresen fejlődő és minden itt élő ember számára igazságos nemzetek közösségébe. Ehhez szükséges a kormányváltás és ennek érdekében mindent elkövetek.

De a 2022-es év nem ebbe az irányba mutatott, és akkor nagyon finoman fogalmaztam.
Valóban nem. Ez az év súlyos kudarcot hozott a magyar ellenzék számára, amelyből mindenki levonta a tanulságokat.

Mik ezek a tanulságok, amelyeket ön szerint levont az ellenzék?
Legalább két nagy tanulsága is volt a 2022-es évnek. Az egyik az, hogy Orbán neokonzervatív gazdaság- és társadalompolitikájával szemben erőteljes baloldali alternatívát kell mutatni. 

Tehát nem a »kiábrándult fideszeseket« kell körüludvarolni?
A tisztességes baloldali politika többről szól, mint választói célcsoportok tervezgetéséről a politikai sakktáblán. Akkor tudunk sikeresek és versenyképesek lenni, ha a magyarok nem csak egyénenként, hanem közösségeikkel is sikeresek és versenyképesek. Ennek az igazi baloldali feladatnak az elérésében az államnak kiemelt szerepe lesz.

Magyarországon erős és hatékony államra, európai és globális szinten is egyre szorosabb államközi együttműködésre van szükség nemcsak a klímaváltozás és a biztonságpolitika problémái, hanem az elmúlt évtizedekben világszerte extrémmé vált jövedelemkülönbségek miatt is. Ezzel szemben az Orbán-kormány gazdaságpolitikája, társadalompolitikája, vagy akár Európa-politikája egy XIX. századból átvett hagymázas hőzöngésen alapul. 

A másik tanulság: erős politikai alternatívát kell nyújtani erős politikusok részvételével – ez sem történt meg 2022 tavaszán; az árnyékkormányt egyéb szempontok mellett ez a hiány hívta életre.”

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató