2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Brazília nem hajlandó lőszereket adni az Ukrajnának átadott Gepardokhoz, hiába kérik a németek

„Brazília a béke országa. Ezért nem akar semmiféle, még közvetett részvételt sem a háborúban” – nyilatkozta a brazil elnök.

Brazília nem szállít lőszert azokhoz a német önjáró légvédelmi ágyúkhoz, melyeket Németország ígért nemrég Ukrajnának – közölte Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök Olaf Scholz német kancellárral történt találkozója után.

Brazília nem érdekelt abban, hogy továbbadja a lőszert az ukrajnai háborúban való felhasználásra - mondta Lula a Scholzcal tarott közös sajtótájékoztatón helyi idő szerint hétfőn a brazil fővárosban. Olaf Scholz vasárnap este érkezett Brazíliába, négynapos dél-amerikai útja utolsó állomására.

   Brazília a béke országa. Ezért nem akar semmiféle, még közvetett részvételt sem a háborúban” 

– tette hozzá Lula. Németország már áprilisban, nem sokkal az ukrajnai orosz invázió elindulása után Brazíliához fordult lőszerekért a Gepardok számára. Lula azonban most elzárkózott a kérés teljesítésétől. A sajtótájékoztatón a brazil elnök arról is beszélt, hogy minél hamarabb szabadkereskedelmi megállapodást szeretne a Mercosur dél-amerikai kereskedelmi szövetség és az Európai Unió (EU) között. Scholz hangsúlyozta, mindkét fél érdekelt a szerződésben.    

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató