2023. március 25. - Irén, Írisz
EUR : 388.21
USD : 361.93
Időjárás ikon15°10°

Joe Biden: Az Egyesült Államok nem fog F-16-os vadászrepülőgépeket biztosítani Ukrajnának

Az Egyesült Államok nem fog F-16-os vadászrepülőgépeket biztosítani Ukrajnának – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök hétfőn.Azonban Franciaország és Lengyelország a jelek szerint hajlandónak mutatkozik arra, hogy Ukrajna bármilyen ilyen jellegű kérését megvizsgálja. Emmanuel Macron francia elnök hétfőn Hágában újságíróknak azt mondta, hogy „a definíció szerint semmi sincs kizárva”, ha katonai segítségnyújtásról van szó – írja a Reuters.

Macron hangsúlyozta, hogy egy ilyen lépés több tényezőtől függne, többek között az eszkaláció elkerülésének szükségességétől, és annak biztosításától, hogy a repülőgépek „nem érintenek orosz területet”. A francia államfő azt is elmondta, hogy Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter kedden Párizsban találkozik francia kollégájával, Sebastien Lecornuval is.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szintén nem zárta ki az F-16-osok esetleges szállítását. Hétfőn újságírói kérdésére válaszul azt mondta, hogy egy ilyen szállításra „a NATO-országokkal való teljes körű egyeztetés” mellett kerülhetne sor. Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője a Telegram-csatornáján közzétett bejegyzésékben megjegyezte a Lengyelországból érkező „pozitív jeleket”, és kiemelte, hogy Franciaország „sem zárja ki” az ilyen lépést.

Ukrajna azt tervezte, hogy az F-16-osokhoz hasonló, negyedik generációs, nyugati típusú vadászgépek beszerzését szorgalmazza szövetségeseinél, miután a múlt héten harckocsik szállítására kapott biztosítékot – közölte még múlt pénteken az ukrán védelmi miniszter egyik tanácsadója. Az ukrán légierő szóvivője pedig azt mondta, körülbelül fél évbe telne, mire az ukrán pilótákat kiképeznék az ilyen vadászgépek kezelésére.

(Reuters)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató