2023. április 02. - Áron
EUR : 380.99
USD : 349.85
Időjárás ikon14°

Jogvédő szervezet: az ukránok taposóaknákkal pusztítják saját civiljeiket

A Human Rights Watch felszólította Ukrajnát, hogy vizsgálja ki a szervezet által hangoztatott vádakat.

A Reuters arról ír, hogy a Human Rights Watch nevű jogvédő szervezet felszólította Ukrajnát, hogy vizsgálja ki a vádakat. A jogvédők szerint az ukrán hadsereg több ezer, rakétával kilőtt taposóaknát, vagyis gyalogsági aknát használt a keleti Izjum városában és környékén, amikor az oroszok megszállták a területet.

A Human Rights Watch közleményében megjegyezte, hogy korábban ugyanezzel vádolta az orosz erőket is. Úgy tűnik azonban, hogy

az ukrán erők is komoly mennyiségű taposóaknát szórtak szét Izjum környékén, ami továbbra is civil áldozatokat követel.

Az, hogy az oroszok is használják, még nem indokolja, hogy Ukrajna használja ezeket a tiltott fegyvereket – tették hozzá.

A Human Rights Watch szerint ezek az eszközök nem tudnak különbséget tenni a civilek és a harcosok között, így sértik a nemzetközi humanitárius jogot. Emlékeztettek: Ukrajna korábban aláírta a vonatkozó 1997. évi egyezményt, míg Oroszország nem.

A New York-i székhelyű jogvédő szeptember 19. és október 9. között végeztek kutatást az ukrajnai Izjumban és környékén. Több, mint 100 emberrel készítettek interjút: szemtanúkkal, áldozatokkal, orvosokkal.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató