2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

A képmutató lengyelek 500 ezer tonna orosz olajat vásároltak januárban

Lengyelország januárban továbbra is orosz olajat vásárolt a Barátság-vezetéken keresztül, míg Németország ebben a hónapban megtagadta az orosz olaj vásárlását – mondta a TASZSZ hírügynökségnek Igor Demin, az orosz Transznyefty vállalat hivatalos képviselője.

Elmondása szerint januárban 500 ezer tonna olajat szállítottak Lengyelországba a Barátság-kőolajvezetéken keresztül.

“MA, A NAP ELSŐ FELÉBEN TELJESÍTETTÜK A LENGYELORSZÁGBA TÖRTÉNŐ 500 EZER TONNA OLAJ SZIVATTYÚZÁSÁRA VONATKOZÓ ÜTEMTERVET” – MONDTA, HOZZÁTÉVE, HOGY NÉMETORSZÁG 2023 ELEJE ÓTA NEM VÁSÁROLT OROSZ OLAJAT.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes a hírügynökségnek adott interjúban 2022 december végén azt mondta, hogy Németország és Lengyelország is jelentkezett a Barátság-vezetéken keresztül történő olajvásárlásra.

“Még Németország és Lengyelország is, amelyek bejelentették, hogy teljesen lemondanak az orosz olajról, 2023-ra kérték a szállítást” – mondta. Hozzátette azt is, hogy az országok a kérelmükben nem részletezik, hogy milyen olajat szeretnének, orosz vagy kazah olajat.

Korábban Nyikolaj Tokarev, a Transznyefty orosz olajvezeték-üzemeltető vállalat vezetője a Rosszija-24 tévécsatornán azt mondta, hogy a vállalat decemberre és a jövő év első negyedévére is kapott szállítási kérelmet Lengyelországtól és Németországtól, annak ellenére, hogy a jelentések szerint nem hajlandók folytatni a vásárlásokat. Tokarev kijelentésére reagálva a német gazdasági és klímavédelmi minisztérium bejelentette, hogy a schwedti és leunai finomítók jövőre már nem rendelnek olajat Oroszországból, de pályázatokat nyújtottak be a kazahsztáni olaj szállítására.

A Transznyefty a maga részéről a hírügynökségnek elmondta, hogy Kazahsztán nem kérte a Transznyeftyet, hogy szivattyúzzon Németországba olajat, és csak az orosz energiaügyi minisztérium jogosult dönteni a tranzitról.

Demin azt is elmondta a TASZSZ-nak, hogy a Transznyefty készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj szállítását a Barátság-vezeték révén Németországba – erről már megkötötték a megállapodást Kazahsztánnal.

“Minden készen áll arra, hogy ezt a 20.000 tonna olajat Kazahsztánból Oroszországon, Belaruszon és Lengyelországon keresztül Németországba tranzitáljuk a Barátság-vezeték északi ágán. A megállapodást aláírtuk, az útvonalra vonatkozó utasításokat elkészítettük, és még a szükséges tranzitfizetéseket is teljesítettük” – mondta.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes korábban kijelentette, hogy Oroszország kész támogatni Kazahsztán kérését, hogy olaját a Barátság olajvezetéken keresztül Németországba tranzitálhassa.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató