2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

David Pressman: A magyar kormány a Putyin által képviselt nézeteket hangoztatja

Az Egyesült Államok budapesti, nyíltan homoszexuális nagykövete a Politicónak nyilatkozott Orbán Viktor oroszbarát politikájáról. Egy ukrán parlamenti képviselő szerint Magyarország régóta a béke ellensége.

Hosszú cikkben elemzi a Politico brüsszeli kiadása Orbán Viktor miniszterelnök viszonyát Ukrajnához és legfőképpen Oroszországhoz. Az írás felidézi a háttérbeszélgetését is a Karmelita kolostorban, amelyen Ukrajnát Afganisztánhoz és „senki földjéhez” hasonlította. Mint ismert, a kijelentés miatt Kijev bekérette az ukrajnai magyar nagykövetet és hivatalosan is tiltakozott a „becsmérlő szavak ellen”.

A Politico azt írta, hogy Budapesten Orbán viselkedését részben belpolitikai trükknek tekintik, amellyel eltereli a figyelmet "a magyar gazdaság problémáiról és megfelel a nacionalista szavazóknak". Szakértők szerint azonban a retorikája több rövid távú politizálásnál: így akarja megőrizni a Moszkvával régóta fennálló jó kapcsolatát.



David Pressmannek, az Egyesült Államok budapesti nagykövetének nyilatkozata a lapnak:

A magyar kormány politikusai gyakran beszélnek a béke előmozdításától, de – a szankciók elítélésétől kezdve az orosz »tűzszüneti« javaslatok elfogadásáig – továbbra is a Putyin által támogatott nézeteket hangoztatja. Csatlakozunk a magyar kormány békefelhívásához, de ezeket a felhívásokat Vlagyimir Putyinnak kellene címezni”.

A Politicónak nyilatkozó szakértők ugyanakkor arra is emlékeztettek, hogy Orbán nem ukránellenes, egész egyszerűen csak mindkét oldalnak meg akar felelni, így Oroszországnak is. A miniszterelnököt személyesen ismerők a lap szerint ugyanakkor részben azzal magyarázzák ellentmondásos megjegyzéseit, hogy szeret nyíltan beszélni olyan kérdésekről, amelyekről más politikusok nem.

„Úgy gondolja, hogy valójában sok európai így gondolkodik, és arra számít, hogy Európa végül nem fog kiállni Ukrajna mellett” – mondta a lapnak Szelényi Zsuzsanna, volt Fidesz-tag.

Máshogy látja Orbán Ukrajnával kapcsolatos mondatait Ivanna Oresztyivna Klimpus-Cincadze, az ukrán parlament EU-integrációs bizottságának elnöke. „Ez sajnos tisztán orosz retorika. Magyarország régóta a szabadság ellensége” – írta a lapnak. Azt is meglepőnek nevezte, hogy a magyar nyilatkozatokra és tettekre még nem érkezett megfelelő válasz az Európai Unióból és a NATO-ból.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató