2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

De Gaulle tábornok unokája felszólítja Macront, hogy üljön tárgyalóasztalhoz Oroszországgal

Emmanuel Macron francia államfőnek tárgyalásokat kellene kezdenie Moszkvával - mondta Pierre de Gaulle, a volt államfő - Charles de Gaulle tábornok - unokája a RIA Novosztyinak.



"A hivatalban lévő francia elnöknek tárgyalóasztalhoz kellene ülnie Oroszországgal, hogy tárgyaljanak a (ukrajnai - a szerk.) konfliktus megoldásáról" - mondta a hírügynökség tárgyalópartnere.

Szerinte a franciák nagy árat fizetnek az ukrán válság folytatódásáért. A közéleti személyiség felszólította Macront, hogy mutasson nagyobb függetlenséget és tartsa tiszteletben a rábízott felelősséget.

"Szeretném, ha Macront nem zárnák ki az erősebb szereplők a tárgyalási folyamatból, és ha véget vetnének a fegyverszállításokkal való eszkalációnak, amelyért nagy árat fizetünk"

- hangsúlyozta de Gaulle.

A RIA Novosztyi beszélgetőpartnere megjegyezte, hogy Oroszország és a Nyugat diplomáciai úton elérheti a de-eszkalációt.

"Csak párbeszéddel, majd közös együttműködéssel és kölcsönös megértéssel juthatunk el egy stabil és fenntartható békéhez, amely biztonsági garanciákat nyújt, hogy ez a konfliktus megoldódjon" - zárta a mondanivalóját de Gaulle.

 "Sztálingrádi csata győzelmének 80. évfordulóján" de Gaulle azt javasolta, hogy az amerikaiakat "vissza kellene fogni" az ukrajnai konfliktusban. Véleménye szerint a tankok szállítása után Kijev erősebb fegyvereket kaphat, ami növeli a harmadik világháború kockázatát.

De Gaulle hozzátette, hogy Párizs barátságtalanná vált Moszkvával szemben, de Oroszország és Franciaország közös, erős történelemmel rendelkezik, amely háttérbe szoríthatja az érdekellentétet.

A múlt héten a német kormány a NATO-szövetségesek nyomására bejelentette, hogy átadja a Leopard 2-t Ukrajnának, és engedélyezi a német harckocsik szállítását más országoknak, amelyek rendelkeznek ilyenekkel. Németország azt tervezi, hogy az első szakaszban 14 darab A6-os Leopard 2 típusú tankot biztosít a Bundeswehr állományából. Az Egyesült Államok bejelentette, hogy Ukrajnának egy 31 modern Abrams harckocsiból álló zászlóaljkomplexumot küld saját gyártású harckocsikból. A Fehér Ház leszögezte, hogy az Abrams leszállítása "sok hónapot" vesz igénybe.
Oroszország korábban jegyzéket küldött a NATO-tagállamoknak az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások miatt. Szergej Lavrov külügyminiszter szerint a nyugati fegyverszállítmányok legitim célpontjai lennének az orosz hadseregnek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató