2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Netanjahu a CNN-nek: Izrael fontolgatja, hogy Vaskupola rakétavédelmi rendszert szállít Ukrajnának

Izrael fontolgatja, hogy a Vaskupola rakétavédelmi rendszerrel látja el Ukrajnát – mondta Benjamin Netanjahu miniszterelnök a CNN-nek.



“MINDENKÉPPEN FONTOLÓRA VESZEM” – VÁLASZOLTA EGY EZZEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSRE.

A politikus szerint az Egyesült Államok már elküldte a korábban Izraelben lévő lőszerek nagy részét a kijevi hatóságoknak.

“EZ AMERIKA DÖNTÉSE VOLT” – HANGSÚLYOZTA NETANJAHU.

Az izraeli miniszterelnök szerda délután azt is kijelentette, hogy kész közvetíteni az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalásokon, ha mindkét ország, valamint az Egyesült Államok ezt kéri.

Ron Prosor, Izrael németországi nagykövete a múlt héten a Morgenpostnak azt mondta, hogy Tel-Aviv sokkal nagyobb mértékben támogatja Kijevet, mint ahogyan az a nyilvánosság előtt ismert.

 A diplomata szerint azonban két oka van annak, hogy Izrael nem szállít fegyvereket a fegyveres erőknek: Moszkva katonai jelenléte Szíriában és az oroszországi nagyszámú zsidó közösség.

Tavaly októberben Beni Gantz izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy a zsidó állam operatív okokból nem szállít fegyvereket Ukrajnának, annak ellenére, hogy továbbra is támogatja Kijevet humanitárius segélyekkel. Azt is ígérte, hogy segít Kijevnek a korai polgári figyelmeztető rendszerek kifejlesztésében a rakétacsapásokkal kapcsolatban.

Oroszország jegyzéket küldött az Észak-atlanti Szövetség tagállamainak az ukrán fegyveres erőknek történő fegyverszállítások miatt. Szergej Lavrov külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a Kijev számára katonai felszerelést tartalmazó szállítmányokat a szomszédos országban lévő orosz légierő megsemmisíti.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató