2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.15
USD : 360.22
Időjárás ikon11°

Volodimir Klicsko kitiltaná az orosz sportolókat az olimpiáról

Volodimir Klicsko korábbi nehézsúlyú profi világbajnok ökölvívó Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének küldött videóüzenetében tiltakozik az oroszok és a fehéroroszok 2024-es olimpiai részvétele ellen – írja az MTI.

Az 51 éves ukrán "sportember"  – akinek bátyja, Vitalij Kijev polgármestere – lebombázott házak mellett készítette a felvételt, amelyet azok után rögzített, hogy a NOB a múlt héten javaslatot tett az orosz és fehérorosz sportolók visszaengedésére a sporteseményekre. 

A bizottság azonban azt is kiemelte, hogy kizárólag a sportági szövetségek engedélyével, a doppingellenes szabályok betartása mellett, semleges színekben versenyezhetnének a két ország azon sportolói, akik nem támogatják nyíltan az ukrajnai háborút.

Klicsko üzenetében felhívta Bach figyelmét, hogy az egész világ figyeli őt, és ha a NOB bármilyen körülmények között engedi versenyezni az orosz és fehérorosz sportolókat a jövő évi párizsi olimpián, azzal ő is a háború cinkosává válik.

,,Ön a tolerancia és a béke egyetemes értékeinek képviselője" – mondta Klicsko, majd hozzátette: ,,az oroszok a civilek ellen elkövetett bűncselekmények olimpiai bajnokai." A NOB hétfői közleményében visszautasította a Klicskóéhoz hasonló vádakat és kijelentette: kötelességének érzi, hogy mind a 206 nemzet sportolóinak biztosítsa a békés körülmények közötti versenyzést. 

Emellett a bizottság azt is kiemelte, hogy az alapvető emberi jogokat nem korlátozhatja az útlevélben feltüntetett nemzetiség. A nyári olimpia sportágainak nemzetközi szövetségeit összefogó szervezet (ASOIF) március 3-án vitatja meg a NOB-bal az ,,orosz kérdést".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató