2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Bloomberg: Biden békét akar, ezért szítja a háborút

Az amerikai lap szerint Joe Biden így akarja Putyint béketárgyalásra kényszeríteni.

A Bloombergen megjelent véleménycikk szerint Joe Biden azon az állásponton van, hogy a háború egy pontján majd az oroszok a harcok helyett a megegyezést választják, míg az ukránok feladják a követeléseik egy részét. A Hal Brands által jegyzett írás szerint Joe Biden nem az ukránok végső győzelmét látja, mikor fegyvereket küld számukra.

Azért vállalja a háború súlyosbodását, mert így akarja Putyint mihamarabb tárgyalóasztalhoz kényszeríteni”

– jegyezte meg. 

A cikkíró szerint új szakaszba lép a lassan egy éve tartó háború, így módosul az Egyesült Államok stratégiája: Washington célja, hogy egy hosszú ideig tartó állóháborút elkerüljön, ezért ontja továbbra is Kijevnek a támogatást. Brands megjegyzi, hogy Bidennek nehéz dolga lesz, mert az ilyesfajta stratégiát nehéz kivitelezni. 

A cikkben kifejtik továbbá, hogy Zelenszkij vélhetően letett arról, hogy visszaszerezze a Krím-félszigetet és egyre inkább belemegy abba, hogy az ottani, orosz célpontokat támadják. Hal Brands szerint mivel a Krím kiemelten fontos Vlagyimir Putyinnak, így elképzelhető, hogy ezzel a lépéssel lehet rávenni majd a béketárgyalásra.

A cikkben úgy fogalmaz, hogy Washingtonnak nem célja, hogy elhúzódjon a háború, mert akkor Ukrajna „felperzselt földdé válik”, míg a Nyugat pénztárcája leapad és gyengül a fegyverkészlete. 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató