2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Varga Judit az Európai Bizottsághoz fordult az ellenzék kampánypénzei miatt

Vera Jourovának írt levelet „az európai demokráciák védelmében”.

„A magyar kormány nevében kérem az Európai Bizottság tájékoztatását arról, hogy az Európai Bizottság együttműködött-e bármilyen programban az Action for Democracy nevű szervezettel” – írta Varga Judit igazságügyi miniszter levelében Vera Jourovának, a Bizottság alelnökének. Mint írja, a „külső nyomás vagy befolyás” kizárása fő feltétele annak, hogy a nemzeti politika a polgárok valódi akarata szerint alakuljon.

Arra azonban többször is utal, hogy a politikai kampányok külföldről érkező anyagi támogatását csak akkor tartja problémásnak, ha az az unión kívülről érkezik: kifejezetten arra kéri a Bizottságot, hogy országjelentéseiben tekintse kockázati tényezőnek az ilyen, a tagállami választások befolyásolására irányuló támogatásokat. 

Varga szerint „egyes ügyekben ugyan lehet köztük véleménykülönbség”, de bízik benne, hogy az európai demokráciák védelmében együtt tudnak működni a Bizottsággal. Levelét az egykori cseh elnök, Václav Havel szavaival zárja: “Csak egy dolog van, amit nem ismerek el: az, hogy értelmetlen lenne egy jó ügyért harcolni”.

Az Action for Democracy nevű amerikai szervezet a Nemzeti Információs Hivatal által közölt jelentés szerint több mint hárommilliárd forinttal támogatta az ellenzék 2022-es kampányát. Az összefogás pártjai korábban azt állították, csak a választások után szereztek tudomást ezekről a pénzekről, amelyeket azóta a nyomozó hatóságok és a titkosszolgálatok is vizsgálnak:
 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató