2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Die Presse: A magyarok a rekord infláció miatt nyögnek és Horvátországba menekülnek

„Orbán kétségbeesett intézkedései arra késztették a magyarokat, hogy Horvátországban vásároljanak” – írja az osztrák lap a horvát sajtóra hivatkozva.

Európában sehol sem emelkednek gyorsabban az árak, mint a kelet-európai országban – írja a Die Presse. Az orosz szankciók alóli mentességek ellenére, teszik hozzá. Az okok egy része házi készítésű. Mivel az euró bevezetése óta az adriai államban is meredeken emelkedtek az árak és az érintett határvidékeken élő horvátok közül sokan egyre inkább Boszniába, Szerbiába vagy Szlovéniába zarándokolnak el vásárolni, a magyar bevásárlóturisták megdöbbenést váltanak ki a horvát médiában – állítja a német lap.

„Alsómiholjácba özönlenek a magyarok” – jelenti a horvát HRT televízió csodálkozva a határ menti tömegről: különösen a benzin, a zöldségek, a húsok és a higiéniai termékek keresettek a bevásárló- és a tankolóturisták körében.

A magyarországi inflációs ráta decemberben 24,5 százalékra emelkedett, ami 26 éve a legmagasabb érték. Ez azt jelenti, hogy a dunai államban messze a legmagasabb az infláció az EU-ban: az uniós partnerek körében az átlagos ráta decemberben 10,4 százalék volt. Az a tény, hogy éppen az az ország, amely a legtöbb mentességet kapta a szankciók alól, rendelkezik a legmagasabb inflációs rátával az EU-ban, hazai okokkal magyarázható.

Orbán kétségbeesett intézkedései arra késztették a magyarokat, hogy Horvátországban vásároljanak

– állítja fanyarul az index.hr zágrábi portál.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató