2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Erdogan: kockázatos a tankszállítás Ukrajnába, csak a fegyvermágnások zsebét fogja megtömni

A NATO egyes országainak döntése, hogy harckocsikat küldenek Ukrajnába, nagy kockázatú lépés, amely valószínűleg nem fog segíteni a konfliktus lezárásában – mondta Recept Tayyip Erdogan török elnök a TRT állami műsorszolgáltatónak.

“Én személy szerint nem tudom azt mondani, hogy a tankok küldése megoldja ezt a kérdést” – mondta Erdogan a TRT állami műsorszolgáltatónak, amikor a tankokról kérdezték.

“EZ EGY NAGY KOCKÁZATÚ VÁLLALKOZÁS, ÉS CSAK A FEGYVERMÁGNÁSOK ZSEBÉT FOGJA MEGTÖMNI”.

Erdogan hozzátette, hogy Törökország folytatni fogja a tárgyalásokat mind Oroszországgal, mind Ukrajnával a tárgyalásos rendezés érdekében.
 
Korábban a nap folyamán Spanyolország bejelentette, hogy legalább hat Leopard 2A4-es harckocsit küld a kijevi kormánynak, és konzultálnia kell a spanyol hadiiparral a további szállítások lehetőségéről.
 
Miután hetekig ellenállt Ukrajna, Lengyelország és több más ország követelésének, hogy jóvá hagyja a német fejlesztésű Leopárdok szállítását, a berlini kormány a múlt héten engedett a nyomásnak. Németország 14 Leopard 2A6 harckocsit ígért a Bundeswehr saját készleteiből, míg további 51 darab ugyanebből a típusból és 88 darab régebbi 1-es típusból érkezhet a Rheinmetalltól, mivel felújítják őket.
 
A berlini orosz nagykövetség szerint Olaf Scholz kancellár rendkívül veszélyes döntése eszkalálja az ukrajnai konfliktust, és “Németországnak az orosz nép iránti történelmi felelősségének végleges elutasítását jelenti”, utalva a második világháború kimenetelére.
 
Az Egyesült Államok is ígéretet tett 50 darab M1 Abrams harckocsira, de nem volt világos, hogy ezek milyen hamar készülhetnek leszállításra. Lengyelország szerdán jelezte, hogy fel kívánja gyorsítani az ukrán harckocsizó személyzet kiképzését, mindössze öthetes gyorstalpaló tanfolyammal.
 
Moszkva többször sürgette a Nyugatot, hogy ne küldjön fegyvereket Ukrajnának, azzal érvelve, hogy az csak még több vérontáshoz vezetne, és nem változtatna a katonai műveletek eredményén. A Kreml szerint a nehéz harckocsik Kijevnek történő biztosítása a NATO közvetlen részvételének bizonyítéka a konfliktusban, és figyelmeztetett, hogy ezek elégnek, mint a többi nyugati szállítású fegyver.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató