2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A viharos szél megbillentette a Balaton vizét

Az orkán erejű szél már szombat délelőtt rengeteg kárt okozott a Dunántúlon, a katasztrófavédőket több száz alkalommal riasztották már.



Az Időkép beszámolója szerint több dunántúli járásra adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) piros riasztást a viharos szél miatt.

Mint írták, egyes helyeken a legerősebb széllökések akár a 110 km/h-t is elérhetik. A legnagyobb károkat eddig a Balaton, a Bakony, a Vértes és a Gerecse térségében okozta a szél, azonban az erősebb széllökések a Mecsek környékén is súlyos károkat okozhatnak.

 A Kab-hegyen 121,7 km/h órás szelet mért reggel 8-kor az OMSZ, a Fonyód-Várhegyen üzemelő szenzorral az Időkép munkatársai szintén 121 km/órás szelet mértek. A dobogó harmadik, képzeletbeli fokán Kendig-csúcs áll 120 km/órával.

Hozzátették, az Országos Vízjelző Szolgálat legfrissebb mérései szerint a szél miatt ismét megbillent a Balaton vize, Keszthely és Balatonmáriafürdő között 41 centit lengett ki a magyar tenger. A hullámzó Balatonról egy ijesztő videó is készült, amit ide kattintva tekinthetnek meg.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató