2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Donáth hadat üzent Gyurcsányéknak: "Hazudnak reggel, éjjel meg este"

A hazaáruló Donáth Anna, a Momentum Mozgalom korábbi elnöke, európai parlamenti képviselő jövőértékelő beszéddel tér vissza a politikába. Nem kímélte a Gyurcsány-pártot...

Az EP-képviselő „az élet egyik legaktívabb részében” vett részt a politika helyett az elmúlt időszakban, „világra hoztam a gyermekemet, iszonyatosan megküzdöttünk az első pillanatért, és azóta is nagyon aktívan csapatépítünk” – kezdte Donáth Anna.

Itt állok, mert másként nem tehetek. Nem hiszek a véletlenekben. Van olyan, hogy szembejön a valóság, és nem tudod, de nem is akarod kikerülni. Valahányszor a kisfiam szemébe nézek, az jut eszembe, hogy ő is itt fog felnőni, Magyarországon. Az jut eszembe, hogy milyen jövő vár rá - folytatta.

Donáth "érzi" a kiábrándultságot, a szorongást, és gyermeke születése óta ez minden eddiginél jobban felkavarja, a szorongásuk április 3-án és azóta egyre tovább nőtt.

Emlékszem arra az estére, rohadt hideg volt, fagy volt, nem csak meteorológiai értelemben. Megfagytunk. Befagytunk. Lefagytunk. De fel kellett menni arra a színpadra, mert a szemetekbe kellett néznem - mondta a  momentumos.

A szélsőliberális politikus szerint sokkal nagyobb a felelősségük ma, „a mi generációnk feladata, hogy végre megállítsuk azt az ámokfutást, amit ma magyar politikának nevezünk”. Hiába próbálnának elvonatkoztatni a magyar közélettől, csak még nagyobb szorongást kiváltó problémákba futnak, nem tartja kizártnak, hogy utólag ezt az évtizedet a szorongás évtizedének fogják nevezni.

Donáth Anna kifejtette: A rendszerváltás óta politikát csinálók vétsége, hogy csak papíron vitték végig a rendszerváltást. Személyeskedéssel telt az elmúlt harminc év. Politikai személyeskedéssel. Kicsinyeskedésre, az egymással való leszámolásra ment el az energia. Nem arra, hogy erős demokráciát építsenek fel. Magukat erősnek gondoló emberek estek egymásnak, tönkretették egymást, a mi életünket, Magyarországot.

Donáthék vergődését nagyon kevesen nézték...


Az ellenzéki politikus leszögezte, az ő nemzedéke nem engedheti meg, hogy ezt a mintát követve ugyanabba a kútba essenek, ezért nagyon mást kell tenniük. Világossá vált számára, hogy radikálisan mást kell csinálniuk, „ehhez le kell szállnunk a régi ellenzéki vonatról, magunk mögött kell hagynunk azokat a berögzült mintákat, amelyek újra és újra kétharmadhoz vezetnek. Szemfényvesztők hazugsággal etetnek minket, a beidegződésekkel és manírokkal az ellenzék is csak a probléma része marad”, és még azokat az alapigazságokat sem merik néha kimondani, amelyek mindenki számára egyértelműek. Donáth Anna szerint igazsággal és őszinteséggel visszaszerezhetik a hitelességüket és a szavazókat, nem holnap, nem rövidtávon, „de a maratont így lehet megnyerni”.

„Ki kell mondanunk, hogy azzal amit az ellenzék 2010 óta csinál, nem hogy nem fogjuk leváltani a Fideszt, hanem be sem tudjuk fejezni a rendszerváltást, és a végén mi magunk sem tudunk kitörni az Orbán-rendszer logikájából” – folytatta Donáth Anna, aki úgy látja, a politikában nincs messiás. Abban a politikában, amiben ő hisz, „munka van, őszinteség van, az önjelölt megváltók castingja helyett dolgozni kell”, tőle és mások sem kell csodát várni.

Ha egy politikus csodát ígér, ne higgyetek neki. Aki ellenzéki szereplőként ma azonnali nagy eredményeket ígér, az nem őszinte veletek. Aki a magyar kormány idő előtti leváltását ígérgeti, az hazudik. Reggel, éjjel, meg este. Az az ellenzék, amelyik tét nélküli ígérgetéssel próbálja túllicitálni a kormány populista szólamait, aki kárörvend az ország nehézségein, és ebből számít politikai haszonra, az ugyanazt csinálja, mint a kormány

– szállt bele Gyurcsányékba az EP-képviselő.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató