2023. április 02. - Áron
EUR : 380.99
USD : 349.85
Időjárás ikon13°

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Az EU-nak van 22 milliárd eurója, hogy jobb belátásra bírja Orbánt

A német lap szerint Orbán nehéz idők elé néz.

A vezető német lap szerint  a Bizottság nem csinált semmi különöset, csak érvényt szerzett annak a jó másfél éve elfogadott elvnek, hogy bármiféle pénzt csak akkor fizethet ki, ha a kedvezményezett kormány mindenben eleget tesz az Alapjogi Chartának. Márpedig a testület szerintük tavaly karácsony előtt közvetlenül éppen azt tudatta egy közleményben, hogy itt bizony vannak gondok Magyarországgal. Így viszont egy csapásra megkérdőjeleződött a felzárkóztatási alap 22 milliárd eurójának sora – erről a hvg.hu számol be.

Szerintük így Orbán Viktor egyik pillanatról a másikra harapófogóba került: ha kell neki forrás, írják, akkor előbb széles körű reformokat kell végrehajtania. A két szerző, a brüsszeli, illetve bécsi tudósító, Thomas Gutschker és Stephan Löwenstein hangsúlyozza, mikről van szó:

korrupció, igazságszolgáltatás, menedékpolitika, egyetemek, LMBQT-jogok. Különben nem jön a pénz,

írják, egészen addig, amíg Budapest nem teljesíti a 27 szuperfeltételt.

Úgy vélik, tolmácsolja a hvg.hu, hogy Orbán nehéz idők elé néz, mivel a kikötések egész hatalmi rendszerét érintik. Szerintük egy ideig úgy nézett ki, „mintha a kormány beadná a derekát”, ám kiderült, hogy csak részben váltotta be ígéretét. „Például egy olyan nő lett a korrupciós ellenes hatóság helyettes vezetője, aki korábban egy szóval nem kifogásolta a visszásságokat, amikor az uniós alapok felhasználásának ellenőrzéséért felelt”, írják.

Szerintük a szálak Polt Péter legfőbb ügyész kezében futnak össze. Még Hadházy Ákos is bekerült a cikkbe, aki azt kéri, hogy a Bizottság csináljon valamit a hatalom fölényével a tömegtájékoztatásban. Ezt írják:

„a csapból is a fideszes propaganda folyik az órásplakátokkal és a nemzeti konzultációkkal”

Arról panaszkodik a FAZ-nak Hadházy, hogy „a célpont egyébként is mindig Brüsszel, és ha ez nem változik, akkor marad a korrupció és minden megy úgy tovább, mint eddig.”

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató