2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

New York Times: Oroszország a barátai segítségével ússza meg a nyugati szankciókat

A New York Times arról ír, hogy Oroszország kereskedelmi kapcsolatainak fellendülése a szomszédaival és a szövetségeseivel lehet az oka annak, hogy Oroszország gazdasága rugalmas és ellenálló maradt a szankciókkal szemben.- szemlézi a mandiner.

Furcsa dolog történt az okostelefonokkal Örményországban tavaly nyáron, írják. A világ más részeiből az apró, egykori szovjet tagköztársaságba irányuló szállítmányok a korábbi hónapok telefonimportjának több mint tízszeresére nőttek. Örményország ugyanakkor robbanásszerű növekedést regisztrált az okostelefonok exportjában egy háborúban álló szövetségeséhez: Oroszországba.

A tendencia, amely tavaly megismétlődött a mosógépek, számítógépes chipek és más termékek esetében egy maroknyi egyéb ázsiai országban, bizonyítékot szolgáltat néhány olyan új mentőövről, amelyek az orosz gazdaságot a felszínen tartják, írja a lap.

A legfrissebb adatok az Oroszország és szövetségesei között fennálló kereskedelmi kapcsolatok ugrásszerű növekedését mutatják,
ami arra utal, hogy olyan országok, mint Törökország, Kína, Fehéroroszország, Kazahsztán és Kirgizisztán ellátják Oroszországot olyan termékkel, amelyeket a nyugati országok megpróbáltak elzárni Moszkvától, hogy az oroszokat az ukrajnai invázióért büntessék.

Ezek a szankciók – amelyek Oroszország legnagyobb bankjaira vonatkozó korlátozásokat tartalmaznak, valamint a hadsereg által használható technológia értékesítésének korlátozását – számos termékhez való hozzáférést akadályoznak. Rendszeresen érkeznek Oroszországból olyan jelentések, írják, amelyek a drága vagy silány áruk miatt csalódott fogyasztókról szólnak, a tejtől és háztartási gépektől kezdve a számítógépes szoftvereken át a gyógyszerekig – mondta a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának Oroszországgal és Eurázsiával foglalkozó vezető munkatársa januárban.

Ennek ellenére úgy tűnik, hangsúlyozza a New York Times, hogy az orosz kereskedelem nagyrészt visszatért arra a szintre, ahol a tavaly februári ukrajnai invázió előtt volt. Elemzők becslése szerint az orosz import már visszaállhatott a háború előtti szintre, vagy hamarosan vissza fog állni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató